Kertünk-Portánk

Vályogban a természet, vályogban az egészség

Fenntartható építéskultúra a lélegző otthonért.

Az utóbbi években jelentősen nőtt a vályogházak népszerűsége, akár vásárlásról, akár új építéséről van szó. De vajon melyek a legfontosabb ismérvek, mire kell figyelni, mik szólnak a vályogházak mellett? Erre kerestük a választ szakértőinkkel: Gáspár János rakott sárfal-építő mesterrel, Bíró Péterrel (Biobaushop), a természetes alapanyagú építési termékek fejlesztőjével és forgalmazójával, valamint Bihari Ádám (NaturARCH Studio Kft.) vályogspecialista okleveles építésszel.

Gáspár János: lélegző otthon, természetes környezet

Az ember az életének legalább egyharmad részét a négy fal között tölti, ezért nem mindegy, milyen légkör veszi körül. A vályog jó tulajdonságait több ezer év óta ismeri az ember, és használja azt főként építőanyagként.

Napjainkban a vályog – mint építőanyag, vakolatok – lehet előre gyártott zsákos kiszerelésű és készülhet a természetben található agyagból törek és homok hozzáadásával. Mindkét változat  jó tulajdonságokkal bír, én az utóbbit használom, mert volt szerencsém megtanulni a régi vályogépítő szakemberektől.

A vályogvakolat egyik legjobb tulajdonsága, hogy lélegzik. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy amikor magas a páratartalom  – például fürdés után, főzéskor, mosáskor vagy az ember által kibocsájtott párától (légzés,izzadás) -, akkor a vályogvakolat – akár már a 2-3 centis is – a fölösleges párát magába szívja és amikor száraz bent a levegő, kiengedi. A vályogvakolat – akár téglafalakra helyezve –  így tud 50- 60 %-os relatív páratartalmat biztosítani, ami az ember számára a legideálisabb. Ha ez az érték 70 % feletti, akkor az kedvez a gombáknak, és penészesedéshez, allergiához vezet.

Fotó: Facebook/Vályogfal/Gáspár János

Évente 2-3  olyan megkeresésem van, amikor a gyerekek légzőszervi problémákkal küzdenek, és a szülők rájöttek arra, hogy a vidéken élő nagyszülők régi vályogházában –  ami tapasztva és meszelve van – néhány nap nyaralás után nem köhög a gyerek. Ezt mérlegelve – hogy mennyivel egészségesebb egy olyan környezet, ami természetes – kérnek fel akár egy új ház építésére vályogból, vagy csak a vályogvakolat elkészítésére a modern falazat helyett.

Nagy előnye még a vályognak, hogy jó a zajszigetelése.

A saját házamnak 50 centi vastag fala van, csak az utcában közlekedő teherautók zaja szűrődik be némiképpen, a személygépkocsiké abszolút nem. A vályogvakolat elnyeli az elektroszmogot, és ha netán dohányoznak a lakásban, alig lehet érezni a dohányfüst kellemetlen szagát.

A legjobb a vályogfalra az egyszerű mésszel történő festés, ami semmiben nem gátolja a vályog előnyeit, nem beszélve arról, hogy a mésznek jó fertőtlenítő hatása is van.

A vályogház és az egészséges, kiteljesedett élet találkozása
A mester gyerekkorában döntötte el, hogy felnőttként vályogfalból építi meg saját családi fészkét.

Bíró Péter: egészség és design

A vályog építőanyagok pozitív élettani és lakóklimatikus hatása érezhető és mérhető javulást hoz otthonunkba. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfőbb előnyöket.

A vályog építőanyagok pozitív tulajdonságai:

  • A levegőben lévő káros anyagok, illékony szerves vegyületek nagymértékű megkötése, semlegesítése, ezáltal légtisztító hatású.
  • Minimális a finompor képződés az antisztatikus felületnek köszönhetően.
  • Páraszabályozó képesség – képes a levegőből nedvességet/párát felvenni majd később leadni, ezáltal a lakótér páratartalma állandóan az ideális 45-55% között marad, minimális ingadozásokkal. Ezzel a páralecsapódás, penészedés veszélyét is elhárítjuk.
  • A levegőben található pozitív és negatív ionok arányának helyreállítása.
  • A vályog és mészvakolatok antibakteriális hatása – 20 perc után a baktériumok 99,8 % elpusztult a Svéd Royal Technology intézet kísérletei alapján.
Fotó: Biobaushop/Bíró Péter

Ezen tulajdonságok, mind hozzájárulnak a komfortérzet maximális növekedéséhez úgy, hogy az otthon egész évben egészséges tiszta levegőjű lesz, mindez természetes módon, elektromos áramot igénylő drága berendezések nélkül.

Mindazonáltal meg kell jegyezzük, hogy vályogvakolat és vályogvakolat között jelentős különbségek lehetnek a ragasztóerő, bedolgozhatóság és a páraszorpciós tulajdonságok tekintetében. Ebben fontos szerepet játszanak a különböző agyagfajták, melyek nemcsak kötőanyagként játszanak fontos szerepet, de a páraszabályozó és károsanyag megkötő képességet is befolyásolják.

A minősített gyári körülmények között vályogvakolatokra 2013 óta létezik norma a DIN18947.

A vályogvakolatokhoz beltérben ideális és tartós megoldást jelentenek a különböző vályog és agyag nemesvakolatok és dekoratív glettek. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ezen vékony 1-2 mm-es befejező rétegek hagyják érvényesülni a vályog pozitív tulajdonságait, sőt még erősítik is azt.

A természetes földpigmenteknek és dekoratív adalékoknak köszönhetően (csillám, aranypor, ezüstpor, méhviaszos wax) egyedien szép felületek valósíthatóak meg, legyen szó látszóbeton hatású felületről egy minimalista villában, vagy rusztikus felületről. Sőt, akár fürdőszobába csempe helyett is használható, vízlepergető felületeket is elkészíthetünk.

Bihari Ádám: fenntartható építéskultúra az egészséges otthonért

Újra itt a vályogépítészet ideje! Hazánkban és a tágabb európai térségben is egyre többen érdeklődnek a vályogépítészetben rejlő lehetőségek iránt. Ki építtetőként, ki kivitelezőként, ki építészként, ki kutatóként, oktatóként.

A motiváció többrétű

  • Napjainkban egyszerűen sem emberileg, sem gazdaságilag nem lehet a környezeti fenntarthatósági szempontokat figyelmen kívül hagyni. Ebben a kontextusban a vályog, mint építőanyag egy kompromisszumok nélküli kortárs műszaki megoldás a problémákra.
  • szintén korunk meghatározója az egészséges életmódra való egyre erősebb emberi törekvés. Figyelünk rá az étkezéskor, a szükséges testmozgási módunk megválasztásakor és rendszeres orvosi szűrővizsgálatok alkalmával.

De mi a helyzet az élettereinkkel?

Ebben a témában megjelent az egészeges otthonok iránti igényünk, melyre a természetes építőanyagok, így a vályog adják a legkézenfekvőbb választ.

A vályogszerkezetek kedvező élettani hatása miatt, a vályogépületek kifejezetten alkalmasak huzamosabb emberi tartózkodásra, vagy állattartásra szolgáló funkciók ellátására. Épületbiológiai kutatásokból tudható, hogy sok allergiás megbetegedés egyenesen következik a mesterséges szellőztetéssel működtetett, műanyagba csomagolt, mérgező vegyületeket párologtató épületekben eltöltött időből. Az ember életének legalább egyharmadát az otthonában tölti. A számtalan civilizációs betegséget látva egyre fontosabb, hogy ez a hely egészséges környezet legyen. Erre nyújt kiváló alternatívát egy vályogház.

Látványterv – NaturARCH Stúdió

Megjegyzendő továbbá, hogy – különösen szoláris nyereségre tervezett – egyéb épületszerkezetekkel kiegészülve egy-egy vályogszerkezet pontszerűen is rendkívül kedvező hő- és párakomfort biztosítására képes. Használata megfontolandó középületekben, irodaépületekben, ipari épületekben egyaránt. De akkor sem kell elkeserednünk, ha egy már megépült nem vályog épületben lakunk. Szinte bármilyen lakásban, bármilyen anyagból épület családi házban megoldható, hogy vályogvakolatot tegyünk a falfelületekre, mely akár már 3 cm vastagságtól érezhető pozitív páratechnikai hatással bír az élettani hatásokról nem is beszélve.

Ez a régi jól bevált építőanyag sajnos a modern társadalomban nagyon alulreprezentált. Egyrészt sok régi hamis klisé lengi körül (büdös, penészedik, összedől), másrészt a termékesített ipari építőanyag piac nem éppen a természetes anyagok gyártására van berendezkedve.

Mi Jánossal és Péterrel, valamint a Környezettudatos Építők Szervezete többi tagjával azon dolgozunk, hogy a vályog és a természetes építőanyagok méltó helyükre kerüljenek a köztudatban és rájuk alapozva teret hódíthasson egy fenntartható építéskultúra.

Kiemelt kép: Facebook/Vályogfal/Gáspár János

Mesés otthon lett a megviselt herendi vályogházból
Provence hangulata sugárzik a porta minden szegletéből.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik