Kertünk-Portánk

Nagymamáink korát idézi a felújított retro nyári konyha

Hengszterné Rácz-Székely Viktória
Hengszterné Rácz-Székely Viktória
Egy szelet múlt, ami sokat jelent a jelenben és felbecsülhetetlen érték lesz a jövőben.

Minden lakás, minden ház lelke a konyha. Így volt ez régen, és sok helyen így van ez ma is. A konyhában töltötte napja jelentős részét a ház asszonya, itt zajlottak a családi étkezések, ahol a család összes dolgát meg tudták beszélni.

A konyha volt az a varázslatos helyiség, ahol a sok sütéstől-főzéstől mindig meleg volt, és ahol mindig csodás illatok szálltak.

Gyakran jut eszembe nagymamám konyhája, ahol minden hétvégén sütemény illata szállt, aminek porcukros, ropogós szélét sokszor elcsentük, ahol ujjunkkal kitörölhettük a krémes edényből a maradékot, ahol mindig jutott egy szelet vajas vagy zsíros kenyér, ha éhesek voltunk.

Emlékszem a jól megszokott berendezésre, a tárgyakra, amik mindig ugyanott voltak, mindig fényesen ragyogtak. A falon dísztányérok, lopótök, olykor felfűzött paprika, a leterített konyhaasztalon szódásszifon. A sarokban a kis sámli.

Hengszterné Rácz-Székely Viktória

Mindennek megvolt a szerepe. A nagy fehér lavórban forráztuk le a tyúkot, a kék fülesben tartotta mama a zsírt, a sarokban álló pad pedig felnyitható volt tele konyharuhákkal, furcsa holmikkal.

Számtalan gyerekkori emlékem van a nagymamámról, és ezek közül rengeteg kötődik a konyhához. Ezek az emlékek jutottak eszembe, mikor megláttam Hengszterné Rácz-Székely Viktória konyháját. Igazi, csodás retro konyha, épp mint a régiek. Még a kincseket rejtő, felnyitható pad is megvan.

Hengszterné Rácz-Székely Viktória

De mi adta Viktóriának az ötletet, hogy kialakítsa ezt a konyhát?

A retro konyha az én álmom volt és az én ötleteim alapján készült. A párommal gyűjtögettük az évek alatt hozzá a tárgyakat, bútorokat és ő segített nagyon sokat a felújításukban is. Minden egyes bútordarab, minden egyes benne található tárgy egy emlék valakitől, így elmondható a konyháról, hogy egy időkapszula

– válaszolta a kérdésemre Viktória.

Boldog, hogy sikerült megalkotniuk egy szelet múltat, ami hiszi, sokat jelent a jelenben és felbecsülhetetlen érték lesz a jövőben.

Galéria
Hengszterné Rácz-Székely Viktória

Mindezt azért szerettem volna megvalósítani, mert szeretem a retro stílust és szeretném megőrizni az utókor számára ezt egy szép emléknek. Vannak még hiányosságok a felszerelésben, de manapság nehéz hozzájutni a régi idők tárgyaihoz, mert sajnos egyre kevesebb fellelhető belőlük

– mondta el a retro konyha megálmodója, hozzátéve, számos további ötlete, terve van még, amik mind megvalósításra várnak.

A teljesen felszerelt, remek hangulatot árasztó helyiség egyébként nem dísz, Viktóriáék nyári konyhának használják, hiszen vidéken mindig jól jön egy ilyen mindenféle szempontból hasznos helyiség.

Kapcsolódó
Retro '80-as évek: régi nyarakon ilyen volt a Balaton
Kockás pokróc, gyümölcsös hűtőtáska, vízibicikli, főtt kukorica, Füles, bambi és a végtelen víz - ilyen volt egy nap a a magyar tengernél a '80-as években.
Olvasói sztorik