Kertünk-Portánk

Hortenziát nevelsz? Ezekre nem árt odafigyelni!

Budainé Széles Zsuzsanna
Budainé Széles Zsuzsanna
Egy kis odafigyeléssel páratlanul gyönyörű virágokat kaphatunk.

A hortenzia az egyik legkedveltebb virágunk, számtalan ház kertjében megtalálható ékesség. A hatalmas virágú, szemet magára vonzó hortenzia az 1800-as években Japánból került Európába és lett közkedvelt kerti virág hazánkban is. A közepesen magas évelő dísznövény látványos, gömb és tányéros virágaival hódít. Hét fajtáját különböztetjük meg. Létezik bugás, kerti, cserjés, kúszó, fűrészeslevelű, tölgylevelű és érdeslevelű hortenzia.

Közkedveltségét mutatja, hogy saját csoportja is van a közösségi oldalon, ahol praktikák, trükkök, tanácsok olvashatók a virágról.

Itt bukkantam rá Budainé Széles Zsuzsanna tanácsaira a hortenzia gondozásáról, amit mindenkinek érdemes elolvasnia.

Budainé Széles Zsuzsanna

Vásárlás után:
Vásárlás után a növényt árnyékba kell rakni, majd fokozatosan naphoz szoktatni; közben persze locsolni, és amilyen hamar csak lehet, át kell ültetni. Körülbelül 2 hét után ültethető oda, ahol a kinézett, végső helye lesz.  Érje minimum 4 órás napsütés. Délelőtti? Délutáni? Mindegy, csak locsolni kell. Akkor is locsolni kell, ha úgy néz ki, hogy nem kell, mert nedves a földje. Melegben ne nedves legyen, hanem nagyon nedves.
Ez alól csak a kicsi, csenevész kis bokrok a kivételek. Kevés levél keveset párologtat, azt nem kell agyon locsolni, de a földje annak is legyen nyirkos. Hogy az a víz csapvíz, vagy eső-, kútvíz, mindegy (a felhevült növénynek a kútvíz hideg lesz).

Locsolás
Nyári melegben 28-30 foknál :

  • Ha szabadba van kiültetve árnyékban sok víz – naponta kétszer.
  • Ha minimum 4 óra napon van, sok-sok víz – naponta kétszer.
  • Ha szabadban van, de cserépben, árnyékban, adjunk neki vizet.
  • Ha minimum 4 óra napot kap, sok-sok víz.
  • Ha teraszon van tető alatt árnyékban, sok-sok víz.
  • Ha tető alatt van teraszon és még nap is éri, rengeteg sok víz.
  • Este nedves a földje. Locsoljam, ne locsoljam? Tegyük a virágfejre a tenyerünket. Ha puha, locsolni kell, ha kemény, max. egy csöpp kell neki.

Kókadás
Jaj, megkókadt! El kell tennem árnyékba! – mondják sokan. Nem kell. Locsoljuk meg, majd visszaáll. Semmi baja nem lesz egy kis kókadástól. Nem sérül sem a bokor, sem a virág.

Budainé Széles Zsuzsanna

Levélszélszáradás
Száradnak a levélszélek. Előfordul, ha nincs naphoz, fényhez szoktatás. Hazavitel után letéve valahova, ahol nap is éri, akkor bizony száradni fog, hisz megég.
Ha volt naphoz szoktatás, lehet kálium hiány is a száradás oka.
Ha a növény már egy ideje ugyanazon a helyen van és egyszer csak elkezd száradni, az lehet permetszertől (más permet, de ráment; vagy a szomszéd permetezett); vagy lomb-, műtrágya túladagolás.

Tápozás
Lehet tápoldatozni hetente egyszer Ferticare I, vagy Volldünger Linz tápszerekkel.
Miért ezek?
Mert az NPK értékei ezeknek a legjobb.

Színmegtartás, timsó
Hogy tartsuk meg a színét? Hetente kétszer timsóval locsoljuk a kéket, lilát egészen a locsolási szezon kezdetétől a végéig.
Ugyanilyen lesz a színe jövőre?
Nem. Nem tudunk annyi kemikáliát beletolni, amit a termesztőtől kapott. De egy-két év alatt elérhetjük az eredeti színét. A többi színt csak egyszer egy héten kell timsózni.
10 liter vízhez 1 púpos evőkanál timsó kell. Jól össze kell keverni, nehezen oldódik.
Az a hortenzia, mely tud kék lenni csak a föld ph értékének kell megfelelőnek lenni, akkor az legyen kék. Vagy lila. Vagy piros. Vagy fehér. Nem csak a kék, lila veszti el a színét, ha nem megfelelő a ph érték, hanem a többi is. Idő előtt bezöldül, fakó színű lesz.

Budainé Széles Zsuzsanna

Kávézacc, fenyőtűlevél
Mindkettő savanyít, megtartja földünk savasságát. De évek alatt bomlik le. Nem azonnali segítség.  Cserepesekhez is lehet a földbe keverni.

Metszés
Macrophyllákat nem kell metszeni. Formálják azok saját magukat. Július-augusztusban készíti be a szárvégekbe a következő évi bimbókat. Ezért ne metsszük.
Bugást kora tavasszal kell drasztikusan metszeni. Az az évi hajtásokon hozza a virágokat. Minél jobban vágjuk annál nagyobbat nő, és annál több virágot hoz.
Tölgylevelűt, fűrészest sem kell vágni.
Az elöregedett, elfásodott ágakat is csak akkor vágjuk ki, ha már látni, hogy nehezen levelezik ki, és kicsi virágfejeket hoz.
Tavasszal a bugások kivételével, csak május végén kell a metszőolló. Addigra derül ki teljes bizonyossággal, hogy mely ágvégek haltak el. Addig bármikor megtréfálhat.

Teleltetés
Maximálisan fagyállóként, télen!, sokuk megjárja a pincét, lépcsőházat, garázst. Ezerféle takarási formát találnak ki sokan, feleslegesen. Munkát csinálunk magunknak, mikor nem kéne.

A tavaszi mínuszok az más. Akkor lehet takarni, bevinni a kisebbeket. A nagyok már azt sem érzik meg komolyan. Persze a többszöri -4 alatti hőmérsékletet ők is megérzik.

70 darab hortenziám van. Köztük van 25-15-10-5-1 éves, vagy idei friss vásárlás. Nem takarom (kivéve a kicsiket tavasszal, ha jön egy-két mínusz), nem árnyékolom egyiket sem. Persze, van, hogy én is tévedek, és valamiért nem érzi ott jól magát a növény, ahova ültettem, vagy, ahova a cserepet raktam. Akkor jön a módosítás. És nincs, vagy csak én nem találok rá magyarázatot, miért nem szeret ott lenni. Sok múlik a földön, az éghajlaton, de az is benne van, hogy mennyit ártunk a nagy gondoskodásban. Mindenkinek sok szép hortenziát, jó kertészkedést kívánok

– összegzett Zsuzsanna, akinek virágai magukért beszélnek.

Galéria
Budainé Széles Zsuzsanna
Kapcsolódó
10 virág, ami garantáltan méheket csal a kertbe
Az élénk színek vonzóak, ezen belül a kék, lila, sárga, fehér virágokat különösen kedvelik a méhek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik