Kertünk-Portánk

Megnyugvás a léleknek a celldömölki álomkert

Strasser Istvánné
Strasser Istvánné
Marcsi kertje olyan, mint ahol az esztendő minden áldott napján szorgos kis tündérek varázsolnák a szem elé a szépségeket, amik a lelket nyugtatják.

Strasser Istvánné Marcsi életének lételeme, családja mellett a természet és az élővilág szeretete.

A természet felfedezése, az élővilággal való ismerkedése hosszú időre nyúlik vissza, egészen két esztendős koráig. Kicsi lány volt, amikor nagymamája kutyájával egy hófehér, kunkorodó szőrű, szép nagyra nőtt kuvasszal indult el felfedezni a természet minden kincsét. A kutyus védte minden lépését és hűséges társa volt, amikor az erdőt, a mezőt járta, ahol egyik számára legkedvesebb elfoglaltsága a növények gyűjtése és a velük való ismerkedés volt. Akkor még nem is sejtette, hogy ezek a kedves élmények, értékes pillanatok és a természetben töltött első napok lesznek későbbi élete meghatározói.

Ahogy az évek teltek úgy lett közte és a természet között egyre szorosabb a kapocs.

Strasser Istvánné

Hosszú évek eltelte után a férjével, Mosonmagyaróváron egy 2100 négyzetméteres telken álló ingatlant vásároltak, aminek őrzője egy szép terebélyesre nőtt diófa volt.

Született három csodálatos gyermekünk. Nekik kellett a birodalom játszani, így a kert átalakult veteményes, pihenő és játszó kertté. Kedvenc helye lett a gyermekeimnek a nagy diófa árnyékában kialakított pihenőhely, ahol tanítottam őket a természet szeretetére

– osztotta meg a régi idők kedves emlékeit a Sokszínű vidékkel.

Strasser Istvánné

Ahogy a gyerekek cseperedtek és az évek egymást követték annak rendje szerint, a kert szépen lassan átalakult. Munkát, fáradságot nem ismerve váltotta valóra Marcsi és férje a vágyukat, amit sok tervezés előzött meg. A vágyuk pedig nem más volt, mint egy álomkert, amiben a béke, a szeretet, a természet minden szépsége és a nyugodt pillanatok honolnak.

Vásároltam növényeket, amiket azután tőosztással és metszéssel szaporítottam. Központi része a kertnek a különböző rózsákból kialakított kör alakú lugas lett. Szerettem zeg-zugos részeket és kanyargós utakat létrehozni. Így izgalmassá téve a sétálást és a felfedezést növényeim közt. A fák és bokrok árnyékában megbúvó évelő virágok, a kövek és a fák elszáradt gyökei adtak szép részleteket. Körtefák, almafák, cseresznye, meggy, birsalma, fügefa, szőlő, málna, szamóca és egres kerültek ültetésre. Örökzöldek tiszafa, tuják, ezüstfenyő és egyéb díszbokrok is helyet kaptak a kertben. Természetesen mindezek mellett nélkülözhetetlenek voltak a sokféle virágzó évelő, az év minden évszakában hangulatossá téve a környezetünket

– avatott be a kert minden titkába.

Strasser Istvánné

Marcsi álomkertje valósággá vált, amiben minden pillanat a megnyugvásról és a szemet gyönyörködtető növények szépségéről szólt. Mindeközben férje vágya is teljesült, ami nem más volt, mint egy nagy halastó, ami a háziasszonynak új ötleteket és kihívásokat adott. Lágyan fecsegő csobogókat, a kerti madárvendégeknek fürdőhelyeket és a víz ölelésébe etetőket alakított ki.

A víz csobogása, a madarak csicsergése és a halak látványa, csodavilággá varázsolta életünket. Tavunkat látogatták a vadkacsák, szürke gémek, gólyák, gerlék, cinkék, verebek, vörösbegyek, tengelicek, örvös galambok, vércsék, a karvaly és társaik

– osztotta meg álomkertjük különleges látogatóit.

Napjaikat gyermekeik és unokáik mellett három kedvencük tette még teljesebbé.

Spániel kutyusunk mellé mentettünk meg az utcára kidobott kettő kis palota kutyust. Imádtam mindhármuk

– mesélte el négylábú, hűséges társaik történetét.

Galéria

A természet szépsége olyannyira magával ragadta Marcsit, hogy újabb és újabb hobbik ragadták magával, amikkel a számára kedves pillanatokat kezdet el megörökíteni fotókon és festményeken, melyekből kiállítása is nyílt. De a szeretettel űzött elfoglaltságai itt nem értek véget, amiről így mesélt.

Mindig szerettem a kihívásokat és új dolgok kipróbálását. Így kötöttem, horgoltam, hímeztem, gobelin keli és keresztszemes képeket szőnyegeket készítettem. Varrógépemen ruhákat, függönyöket, párnákat és terítőket varrtam.

Marcsi és férje páratlanul szép élte tíz évvel ezelőtt hirtelen véget ért.

A férjem halála szakította félbe idilli életünket. Őt követte egymás után a három kis kedvencem, sajnos ők is magamra hagytak. Üressé vált a kert és az otthon. Szerető gyermekeim adtak erőt a folytatáshoz. Ekkor döntöttem el, 64 évesen,  hogy fájó szívvel, de megválok ettől a paradicsomtól amiben éltem. Celldömölkre költöztem. A környezetében lévő hegyek, erdők tették számomra igazán vonzóvá. Kezdtem mindent elölről, amit azóta sem bántam meg. Szép lassan kiteljesedett az új életem. Ingatlanom egy kis utcában  900 négyzetméteren, kedves szomszédok körében található

– avatott be élete legnehezebb időszakába és az újrakezdés pillanataiba.

Galéria

Marcsi az új környezetben belevette magát a tervezésbe és a fáradtságot nem ismerő, rengeteg munkába. Ebben élettársa is segítségére lett. Olyan környezetet szerette volna megvalósítani, ami az ő igazi világa, amiben jól érzi magát, ahol újra békére lelhet a szíve.

Itt vált valóra egy régi álmom létrehozása, egy télikert. Berendezése régi bútorokkal és kiegészítőkkel történt. Tél beköszöntével a kényes növényeimnek adva védett helyet

– osztotta még egy régen dédelgetett álma valóra válását.

Galéria

Az új birodalmában az első lépés egy kerti kis tó és csobogó kialakításával kezdődött. A kert ezen fontos részét elsősorban a madaraknak szánta, az ő kedvükre készítette, amiről így mesélt.

Szerettem volna, ha sok madár jönne látogatóba, vagy találna új otthonra. Mellé központi elemként, magammal hozott kettő kedvenc fehértörzsű nyírfám került. Hídon át vezet a kertembe az út, különböző irányban kialakított utakon. Létrehozva azt az érzést hogy, érdemes még tovább sétálni mert, változatos új részletek várnak ránk. Előző kertemből hozott növények mellé, sok újat is vásároltam. Így lett életem részévé a régi kertem újjá varázsolva. Ami dísz és álomkerté vált számomra.

Marcsi kertje olyan, mint ahol az esztendő minden áldott napján szorgos kis tündérek varázsolnák a szem elé a szépségeket, amik a lelket nyugtatják.

Az egész éven át tartó varázslat a tavaszi virágokkal kezdődik. Tulipánok, nárciszok, jácintok, krókuszok, szívvirág, tatárvirág és különböző színű talajtakarók. Árvácskák, császárkoronák és társaik kezdik az új évad szépségeit. Folytatják a virágzó bokrok somok, rózsaloncok, hólyagvesszők, hortenziák, rododendronok, barátcserje, nyári orgonák, gyöngyvessző, boglárkacserjék, pimpók, japánbirs, mályvabokrok, mahónia és társaik. Közben csatlakoznak az évelő virágok, tüzet és változatosságot hozva. Párat megemlítve díszgyertyák, kasvirágok, kúpvirágok, szellőrózsák, ligetszépe, leanderek, szerelemvirágok, muskátlik, levendula, pálmaliliom, csillagfürtök, asztilbék, kokárdavirág, tűzesők, árnyékliliomok, nőszirmok,  nyuszifül és társaik

– mutatta be varázslatos birodalma, a Szív és lélek kertje szebbnél-szebb lakóit.

Galéria

Elmondása szerint nagy kedvencei a díszfüvek, könnyedséget és bájt varázsolnak szellő nyomába. Tollborzfű, árvalányhaj, díszköles, alangfű, pántlikafű, zebrafű és társaik. Mindezeknek árnyékot adó fái a vérszilvák, a nyírfák, az ezüstfenyők, a barkafák, a japánjuharok, a japánfűz, az aranyesőfa, a csüngőszilfa és társaik.

Marcsi kertjét különböző szigetek alkotják és adnak még különlegesebb hangulatot a kertjének.

A téglafal köré megálmodott rész, sziklakertek, pergola alatti sétány, tókörnyéke és persze a pihenőhelyek. Padok madáretetők, pergolák fadíszek, híd, téglával. Ezek mind, élettársam alkotásai és munkái. Én megálmodom, ő megvalósítja. Mindehhez társulnak a szikladarabok, uszadékfák, száraz gyökerek, kövek és az út szélén gyűjtött vadvirágok. Ezekkel, a számomra fontos kiegészítőkkel teljes az én álomvilágom

– vezetett végig a kert minden szegletén, amelyre rálátásuk van a teraszról a reggeli kávézás, az ebéd elfogyasztása vagy csak beszélgetés közben.

Minderre a csodára egy kis kedvencük vigyáz, akivel teljes lett Marcsi új otthona. Csipi kutyus, akit menhelyről fogadtak örökbe, és a szívük csücske.

Galéria

A háziasszony vallja, hogy egy kert soha nem készül el. Mindig változik átalakul. Gyakran új szerzeményekkel lepik meg gyermekei, amik birodalma fontos részévé válnak.

Családom tudja, hogy mennyire örülök a régi hasznosításra váró tárgyaknak, hordók, vaskályha, varrógép állvány, szerencsepatkó és még sorolhatnám. Tamás és Gábor nagyfiaim gondoskodnak ezen örömszerzésről. Megemlíteném családom további tagjait nyolc unokámat és kettő kis dédunokámat,  imádom őket. Tímea leányom nemezeléssel foglalkozik és oktatja, továbbadva a természetesség megbecsülését. Niki unokám nyomdokaimba lépve szeret fotózni, festeni, cukrászkodni, és mindezek mellett verseket  és novellákat ír

– mutatta be családja minden tagját, majd egy számára fontos dolgot osztott meg.

Egy, számomra fontos és kedves dologról nem tettem még említést. Lehet kert vagy lakás a “szív”, mint díszítő elem mindenhol megtalálható, különböző anyagok formájában.

Strasser Istvánné

Marcsi szlogenje “Tiszta  szívvel és lélekkel élni”! Végül pedig így zárta a beszélgetést, aminek minden pillanatában a valóra váltható álmok lapultak.

Remélem sikerült kedvet adni egy új élet kezdéséhez, akár idős korban is. Széppé tenni a hátralévő életünket.

A cikkben szereplő fotókat Strasser Istvánné készítette. Marcsi kertjének a szépsége, különleges növényei és kiegészítői  facebook oldalán is megtekinthető.

Galéria
Kapcsolódó
Nyugalmat és békét áraszt a mosonszentmiklósi csodakert
Harmatos Liget. Egy gyönyörű kert, mely melegséget és harmóniát áraszt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik