Mozaik

70 erdei fülesbaglyot fotóztak egy fán Jászkarajenőn

Jelenlétük gazdasági, környezet- és természetvédelmi, humán-egészségvédelmi szempontból is rendkívül hasznos.

A napokban már írtunk róla, hogy Makón, a könyvtár melletti fákra rekord számú erdei fülesbagoly települt. Most a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai fedeztek fel egy nagy csapatot, körülbelül 70 madarat, a jászkarajenői rendőrőrs előtti fákon, írja a DINP honlapja.

Az idén ,,Év Madarának” választott erdei fülesbaglyok csoportos belterületi megjelenése szokványos jelenség a téli időszakban. A lakott területek kedvezőbb mikroklímája és az, hogy a településeken a baglyokra veszélyt jelentő ragadozók nincsenek jelen, jelentős vonzerővel bír hazánk leggyakoribb éjjeli ragadozó madarára. Általában kis egyedszámban gyülekeznek a belterületek parkjaiban vagy egyéb helyeken, ahol nappalozásra alkalmas örökzöldeket találnak (templomkertek, oktatási intézmények, temetők).

Fotó: Vincze Tibor

A baglyok jelenléte kedvező a lakosságra nézve is, hiszen a gazdasági, környezet- és természetvédelmi valamint humán-egészségvédelmi szempontból is rendkívül hasznosak.

Hiszen például a telelő erdei fülesbaglyok mindegyike napi két-három (kemény fagyok idején akár négy-hat) kisrágcsálót is elfogyaszt.

Kiderült, melyik Magyarország legbaglyosabb települése
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdeifülesbagoly-csapatok országos felméréséhez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik