Mozaik

Óriás uszkár lett a világ legszebb kutyája

Egy óriás uszkár 204 fajtából több mint 2600 kutyát maga mögé utasítva szerezte meg a győztesnek járó ezüstserleget a 144. alkalommal megrendezett Westminster Kennel Club Dog Show nevű versenyen, írja a CNN.

A megmérettetésre idén 49 amerikai államból és 19 más országból, köztük Kanadából, Japánból, Dél-Koreából, Ausztráliából és Thaiföldről is érkeztek nevezések.

Fotó: Johannes EISELE / AFP / Europress

A Siba névre hallgató óriás uszkár hat másik kutyával versenyzett a döntőben, a hangulat pedig a tető fokára hágott a csordultig megtelt Madison Square Gardenben.

A közönség egyértelműen Danielnek, a bámulatos golden retrievernek szurkolt. Ez a legnépszerűbb kutyafajta az Egyesült Államokban, és korábban még egyetlen alkalommal sem nyert golden a versenyen. Az áttörésre azonban még mindig várni kell.

Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu Agency / Europress

A verseny közel másfél évszázados története során egyébként ez volt az ötödik alkalom, hogy egy óriás uszkár diadalmaskodott, legutóbb 1991-ben volt hasonlóra példa.

Az uszkár francia eredetű, írja a Wikipedia. A kutatásokból az szűrhető le, hogy valószínűleg vadászkutyák és bozontos szőrű juhászkutyák keverékéből alakult ki. Franciaország az őshazája. Az eredetileg nagy termetű uszkárt vízből való apportírozásra és vadászatra tenyésztették ki, de voltak apróbb változatai is, ezek az európai nemesi családok kedvelt háziállataik lettek.

Fotó: Stephanie Keith/Getty Images/AFP/Europress

Az uszkár méretét tekintve lehet: óriás (45–62 cm), közép (35-45 cm), törpe (28–35 cm) és toy (28 cm alatt, 25 cm az ideális). Az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában csak három méretet különítenek el: standard, miniature és toy. Az uszkár méretétől függetlenül élénk, kíváncsi, rendkívül tanulékony, egy igazi tehetség. Hatféle színváltozatban – fekete, fehér, barna, ezüstszürke, apricot, vörös – jelenik meg a kiállításokon, de számos más színben is tenyésztik.

A Westminster Kennel Club Dog Show az Egyesült Államok legrégebbi kutyakiállítása, egyben a második legrégibb sportversenye a Kentucky derbi után.

Imádnivalóan gyengéd kutyafajták, akik valódi családtagnak számítanak
Mindegyikük imádnivaló, és ők is szeretik az ember közelségét.

Kiemelt kép: Stephanie Keith/Getty Images/AFP/Europress

Olvasói sztorik