Mozaik

Nem igazak a Velencében úszkáló delfinekről szóló hírek

A világsajtóval együtt mi is elhittük, de kiderült, korai volt az öröm.

A héten a koronavírus járvány híradásai között szenzációnak számító információ látott napvilágot arról, hogy az olaszországi Velence kitisztult csatornáiban megjelentek a delfinek.

Az Indy100 cikke alapján a Sokszínű vidék is arról írt, hogy  megjelentek a delfinek a velencei csatornákban, mára azonban kiderült, hogy mindez nem igaz.

Bakancslistás gyönyörűségek a Velencei-lagúnában
Olaszország minden évszakban elvarázsol színeivel, ízeivel, hangulatával.

A National Geographic portálon március 20-án megjelent cikkben a Twitteren vírusos gyorsasággal terjedő posztokról – melyek alapján a világsajtó tényként kezelte a jelenséget – azt írják: nem igaz, hogy  a koronavírus járvány miatt a turisták hiányában teljesen kiürült Velencébe régen látott állatok tértek volna vissza. A történet egyben azt is mutatja, hogy mennyire könnyedén terjednek ilyen válságos időszakokban a jobb kedvet és reményt keltő történetek az interneten.

A hattyúkat ábrázoló képek bármikor készülhetnek, hiszen a Velence külvárosának számító Buranóban rendszeresen feltűnnek a madarak, a “velencei delfinfotók”  ugyanakkor több száz kilométerrel odébb, Szardínián készültek.

A megjelent információk közül csupán egynek van valóságalapja: a csatornák valóban szinte teljesen átláthatók azáltal, hogy nincs hajóforgalom, így nincs minek vagy kinek lehetősége felkavarni az iszapot.

Kiemelt kép: MTI/EPA/ANSA/Andrea Buoso

A koronavírus miatt csökken a globális légszennyezés
Az Európai Űrügynökség (ESA) műholdja Olaszország északi részéről készített felvétet, ahol jól látszik a légszennyezés javulása.
Olvasói sztorik