Mozaik

Három bocsával barangol egy medve a nógrádi erdőkben

A hírt Etes polgármestere jelentette be a rendőrség értesítése alapján.

Matuz Gábor, a Nógrád megyei – Salgótarjántól alig néhány kilométerre lévő – Etes polgármestere néhány órája értesítette a környéken élő lakosságot egy medvecsalád felbukkanásáról, írja a Nógrád Megyei Hírlap.

A rendőrség értesítése alapján az Etes és Ságújfalu között lévő erdős területen egy anyamedve és három bocs tűnt fel. Kérem a gazdálkodókat és a természetjárókat, hogy fokozottan figyeljenek a környéken

– közölte Facebook oldalán a község polgármestere.

A medvék nem új látogatók Salgótarján környékén. 2014-ben is járt egy közülük a nógrádi megyeszékhely közelében: azt lelőtte egy vadász, és komoly büntetés lett a vége.

A napokban a Mátra kapujában, a szintén Nógrád megyei Pásztó közelében figyeltek meg medvét, amiről a Sokszínű vidék is írt.

Komoly veszélyt jelenthet az emberekre a Mátrában észlelt bocsos anyamedve
Az anyamedvék fokozottan védik minden valós vagy vélt veszélytől bocsaikat, ezért támadhatnak.

A mostani észlelés kapcsán érdemes megfogadni a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának tanácsait, ha netán medvével találkozunk erdei sétánk során!

  • A medve nem játék, a medvét el kell kerülni!
  • A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!
  • A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
  • Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
  • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással
  • .Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
  • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
  • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
  • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, ogy csupán a terepet fürkészi.
  • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
  • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
  • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Getty Images

Bálványoson így másznak be a kertbe a medvék
Az anya és bocsa először bekukkantott, a többit fotókon mutatjuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik