Mozaik

Először láttak ilyen madarat Magyarországon

Valószínűleg díszmadártartótól szökött meg a gyönyörű égi vándor.

Napokig egy Kecskemét környéki tanya udvarán tartózkodott egy ritka madár, mely a tulajdonos házaspár figyelmét is felkeltette, ezért ornitológust hívtak a ritkaságnak tűnű vendég azonosításához, írja a Baon.

A Kiskunsági Nemzeti Park egyik alapítója, a zoológus-ornitológus Bankovics Attila dr. Hamar Sándorral, a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület elnökével a bejelentést követően nyomban a helyszínre sietett. A már a napok óta a tanyán tartózkodó szárnyas egy beton-kerítéskaró tetején ült rendszeresen, onnan pedig gyakran leszállt a homokpusztai gyepre, hogy rovarokat zsákmányoljon.

Fotó: Derek Ramsey/Wikimedia Commons

A több órán át tartó megfigyelés és az elkészített fotók alapján a szakemberek beazonosították, hogy egy kékhasú szalakóta a tanya ritka vendége, melyből a természetben, tehát szabadon élve eddig egy példányt sem figyeltek meg még Európában. Ám mivel ez a faj Afrikában él, elsődlegesen azt valószínűsítették, hogy az égi vándor díszmadártartótól szökhetett meg.

E feltételezésüket erősítette, hogy jobb lábán számozott gyűrűt visel, és zárt térbeni tartására utalt, hogy csőrgerincén a szaruréteg kissé sérült volt. Ugyancsak a madár szökevény létét bizonyította, hogy a tanya már napok óta ismert lakóit akár 5 méterre, míg az idegeneket 20-30 méternél közelebbre nem engedte.

Kékhasú szalakóta

Kékhasú szalakóta A kékhasú szalakóta (Coracias cyanogaster) a madarak osztályának szalakótaalakúak (Coraciiformes) rendjébe és a szalakótafélék (Coraciidae) családjába tartozó faj. Trópusi madár, Nyugat-Afrika erdős, ligetes szavannáinak lakója. Elterjedése a Szaharától délre, keleti irányban, nagyjából Közép-Afrikáig terjed. Főként Benin, Burkina Faso, Kamerun, a Közép-afrikai Köztársaság, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Elefántcsontpart, Gambia, Ghána, Guinea, Bissau-Guinea, Mali, Niger, Nigéria, Szenegál, Sierra Leone, Szudán és Togo területén honos. Átlagos testhossza 28-30 centiméter, testtömege 142 gramm. Európa területén ezidáig még nem került elő.

A megfigyelés alapján a madár minden bizonnyal nem természetes úton került Magyarországra. Bankovics Attila szeretné kideríteni, honnan szökhetett meg a kékhasú szalakóta, így ha bárki a segítségére tud lenni ebben, annak jelentkezését várja.

Kiemelt kép: Marcelo Moreno/Wikimedia Commons

Negyedszer tért haza Afrikából az egyetlen jeladós magyar szalakóta
Oda-visszaútján mintegy 16 ezer kilométert tett meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik