Mozaik

Idén nem lesz fehér karácsony a Dávid-naptár szerint

Dávid Mihály magánmeteorológus télies őszt prognosztizál. November elején érkezhet az első hó.

Dávid Mihály nyíregyházi vízépítő mérnök, az ország legismertebb magánmeteorológusa közel fél évszázada készíti napra lebontott meteorológiai prognózisát. Módszerének lényege, hogy a Hold járásával hozza kapcsolatba az időjárás változásait, írja a nyiregyhaza.hu.

Megzörgeti a kórót és a telet várja Szent András hava
Őszutónak és az enyészet havának is mondják novembert.

Jóslatait százezrek követik nemcsak itthon, a Kárpát-medencében is. A Dávid-naptár az utolsó negyedévre nem sok jót ígér: az ősz télies lesz, karácsonykor nem valószínű havazás.

Októberben éjszaka akár –6 fok is lehet

Októberben végig maximum 15 fokos nappali hőmérséklet lesz, nem megy e fölé a hőmérő higanyszála. A hónap leghidegebb éjszakája egyébként október 10-ére esik, akkor –5, –6 fok is lehet.

Novemberben jöhet az első hó

November első napja csalókásnak ígérkezik, elhiteti majd velünk, hogy enyhe lesz a hónap, azonban másodikán elkezd zuhanni a hőmérséklet, 5-én és 6-án pedig éjszaka már csak –8 fok várható. Ez nem lesz tartós, egy hét után újra „visszamelegszik” az idő. Bár olykor enyhülni fog az időjárás, de a novembert a szigorúan őszies idő jellemzi majd. Az első havazásra november 5-től számíthatunk.

December: nem lesz fehér a karácsony

December első napjai enyhének ígérkeznek, lesz, hogy éjszaka is plusz fokkal számolhatunk. A hónap két leghidegebb napja 10-ére és 20-ára esik, ekkor éjszaka –5 fokot mérhetünk majd. Karácsonyra azonban újra enyhülés következik, nem lesz havas, nappal +6–8 fok, éjszaka pedig 0 fok várható, azaz nem lesz fehér az idei karácsony Dávid Mihály szerint.

Kiemelt kép: Pixabay

Ha fehér nem, legyen zöld a karácsony
Környezetbarát dekorációs és csomagolási tippek karácsonyra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik