Mozaik

Az eldugott falu, ahova ma is öszvér viszi a postát

Wikipedia.com
Wikipedia.com
A Kék-Zöld Víz Népe több mint hétszáz éve él a környéken.

A világ nagyvárosaiban élők számára talán elképzelhetetlen, hogy vannak olyan települések, ahol nem zúgnak autók minden másodpercben, nem szólnak a szirénák, nincs tolakodás, rohanás.

Ilyen hely a világ egyik legelzártabb települése, a 208 lakosú Supai, ahol nincs egyetlen autó sem, és ahol a mai napig öszvérháton hordják ki a postát, írja az Amusing Planet.

Wikipedia.com

Az indián falu, Supai, a Kék-Zöld Víz Népének, vagy ahogy ma ismeretes, a Havasupai törzsnek otthona a Grand Canyon területén található. Az Egyesült Államok talán legelszigeteltebb faluja mindössze 13 km-re van a legközelebbi úttól, mégis csak helikopterrel, gyalog vagy öszvéren érhető el.

Ez utóbbiak szállítják mind a mai napig a postát is, ami többnyire élelmiszerből áll.

Wikipedia.com

A Kék-Zöld Víz Népe már i.sz. 1300 óta él a környéken. Régen azon a területen gazdálkodtak, ahol a kanyon kiszélesedett.

Nevüket a Havasu folyó élénk kékeszöld vizéről és dübörgő vízeséseiről kapták, aminek rengeteg vize lehetővé tette számukra a kukorica, a tök, a dinnye és a bab termesztését. A betakarítás után, a tél beálltakor az emberek a kanyon peremére költöztek, ahol a férfiak szarvasra, antilopra és apróvadra vadásztak, a nők pedig gyönyörű kosarakat készítettek.

Jeremy Stapleton/Flickr

A 19. század elején aztán bányászok és mezőgazdasággal foglalkozók, farmerek érkeztek a területre, akik az őslakosok földjeit elfoglalták, őket pedig egy kis területre kényszerítették a kanyonban. A termékeny földet végképp tönkretette az ezüstláz és a Santa Fé vasútvonal kiépítése.

Amikor a Grand Canyon 1919-ben nemzeti parkká alakult, a havasupaiak végképp a peremre szorultak, földjeiket pedig a Nemzeti Park Szolgálata használta. Csak 1975-ben, hosszas harcok után kapták vissza a kormánytól a földjeiket, ahol ma is növényeket termesztenek és kosarakat készítenek.

Frank Kehren/Flickr

A növénytermesztés és kosárfonás mellett a falu fő bevételi forrása a turizmus, hiszen a terület bővelkedik páratlan szépségű vízesésekben, mint amilyen a Havasu-vízesés, a Havasu-kanyon fő látványossága, s ez rengeteg turistát vonz évente.

Ma már az őslakosok felkészülten várják őket: a faluban számos, a turistákat kiszolgáló vállalkozás található, van például kávézó, néhány vegyesbolt, de van posta is, ahonnan levelezőlapokat lehet küldeni.

Galéria
Wikipedia.com
Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik