Mozaik

60 kilométer széles görgőfelhő hömpölygött az Alföldön

Palcsek István Szilárd / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Palcsek István Szilárd / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
A riasztó jelenség nem veszélyes, de nagyon ritka Magyarországon.

Látványos, rendkívül ritka jelenség, egy 60 kilométer széles görgőfelhő alakult ki még 2021. január 5-én a Körös-Maros Nemzeti Park tájai felett, a Békéscsaba-Hódmezővásárhely vonalon, írja weboldalán a nemzeti park.

Kapcsolódó
Korán megjelentek az idei első világító felhők
Jellemzően június első, második hetében tűnnek fel először.

A görgőfelhő egy speciális felhőtípus, amelyet korábban a peremfelhők közé soroltak, ma azonban már önálló légköri képződményként kezelik. A klasszikus peremfelhők ugyanis mindig valamilyen zivatargóchoz, gomolyfelhőkhöz kötődnek, a görgőfelhőkhöz viszont nem kapcsolódik semmilyen más, heves légköri tevékenység, például zivatar.

Görgőfelhő úgy alakul ki, hogy a közelgő hidegfront tolja maga előtt a meleg levegőt, megemeli azt, és egy vízszintes tengely mentén elkezdi görgetni, forgatni. A felfelé áramló levegő csőszerű hengerformát ölt, ami a sík vidékek felett nagyon széles sávban tud elnyúlni és nyugodt körülmények között igen messzire el tud jutni. Mozgás közben az alakja, formája nem változik

– olvasható a portálon.

A Dél-Alföldön a görgőfelhő kialakulását megelőző napokban a hőmérséklet csúcsértéke elérte a plusz 12 fokot, ami egyéb, ebben az időszakban szokatlan jelenségeket is eredményezett.

Palcsek István Szilárd / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Orosházán például az óév utolsó napján repülő denevéreket figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A szokatlan melegnek az érkező hidegfront vetett véget, a hőmérséklet gyorsan csökkent, fagyok, majd havazás is kialakult.

Görgőfelhőt Magyarországon csak nagyon ritkán lehet látni, legutóbb néhány évvel ezelőtt volt hasonló megfigyelés.

A nagyobb kiterjedésű görgőfelhők inkább a tengerpartok melletti sík területeken jellemzőek, ahol akár több száz kilométeres szélességben is ki tudnak terjeszkedni.

Kapcsolódó
Színes felhők kísérték a napfelkeltét Somogyban
Amikor minden szó felesleges, mert a látvány önmagáért beszél.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik