Mozaik

A világ legnagyobb denevére pont olyan ijesztő, mint amilyennek hangzik

Getty Images
Getty Images

2020-ban valósággal felrobbantotta az internetet egy Twitteren közzétett poszt, amiben egy emberméretű denevér volt látható.

Akkor rengetegen kételkedtek a felvétel eredetiségében, sokan azt gyanították, hogy a fotót manipulálták és átverés az egész, pedig nem, írja a MyModernMet.

A fotókon egy aranykoronás repülőkutya van, amely az emlősök osztályába, azon belül a denevérek rendjébe tartozik. A veszélyeztetett állat a világ legnagyobb méretű denevérfaja és a Fülöp-szigeteken őshonos.

Farka hiányzik, mint a repülőkutyafajok többségénél. Szárnyfesztávolsága a másfél métert is meghaladhatja, súlya pedig egy kilogrammnál is több lehet. Ehhez képest a világ legkisebb denevére mindössze két grammot nyom.

Visszatérve a cikk elején említett twitteres fotóhoz, ugyan az tényleg eredeti, a perspektíva kicsit csal, a denevér ugyanis valójában nem ilyen hatalmas, csak optikai illúzióról van szó.

Ezzel együtt alighanem mindenki beugrana a sarokba, ha a garázsban egy aranykoronás repülőkutyával találná szemben magát. Egyébként nem bántják az embereket, főleg fügével és levelekkel táplálkozna. Éjszaka mozognak, nappal alszanak, a vadonban akár 30 évig is elélnek. Szaporodásukról viszonylag keveset tudni, de a jelenlegi információk szerint a nőstény egyszerre egy utódot hoz világra.

Van természetes ellenségük is, főleg ragadozómadarak, és az orvvadászok is, akik a Fülöp-szigeteken a húsukért lövik őket.

2016 óta szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a csökkenő populációjuk miatt. Az 1800-as évek végén még több mint százezres kolóniák is voltak, mostanra alig 10-20 ezer maradt belőlük összesen.

És íme néhány kép róluk:

Galéria
Getty Images
Kapcsolódó
Hihetetlen történet: a szomjas mókus vizet kért egy turistától
Mókás, lopós, de okos állatok a mókusok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik