Mozaik

Országtorta 2025: ezekben a cukrászdákban lehet megkóstolni a DCJ Stílusgyakorlatot

Magyar cukrász ipartestület
Magyar cukrász ipartestület
Idén Dobostortát ehetünk másképpen.

2025-ben Balogh László és Kis Roland alkotása, a DCJ stílusgyakorlat lett Magyarország tortája.

Az országtortát augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.

Az árusító cukrászdák listáját a Magyar Cukrász Ipartestület tette közzé.

A teljes lista településnév szerint ide kattintva, a cukrászdák neve szerint ide kattintva érhető el.

A cukormentes tortát árusító helyek listája településnév szerint ide kattintva, a cukrászdák neve szerint ide kattintva érhető el.

A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az Ipartestület tagjai készíthetik.

Az országtorta hagyománya

Az országtorta hagyománya 2007-ben indult, amikor a kormány felkérte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét, hogy szülessen egy új, igazán magyar desszert az államalapítás ünnepére. Az első nyertes egy madártejes torta lett, és ezzel kezdetét vette egy finom hagyomány. Azóta minden évben új tortacsoda nyeri el a címet, komoly verseny és kreatív sütiversenyzés után – és persze mindenki izgatottan várja, milyen ízekkel lepnek meg minket legközelebb.

Az ország minden részéből érkeznek tortaötletek a versenyre, amelyet szakmai zsűri bírál el. A kiválasztás több fordulós: először név nélkül pontozzák a tortákat, majd az öt legjobb jut tovább a döntőbe, ahol a versenyzők élőben, a tanműhelyben készítik el a tortájukat – itt a zsűri a munkafolyamatot is figyeli. A torték mindig az augusztus 20-i ünnep alkalmával kóstolható meg először.

2012 óta minden évben megválasztják Magyarország Cukormentes Tortáját is, amely nemcsak cukor nélkül készül, de fontos szerepet játszik a tudatos táplálkozás népszerűsítésében is.

Dobostorta másképpen

A 2025. évi versenyt a „Dobostorta 140” témakörben hirdették meg, mivel a hungarikum dobostorta idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek.

A versenyzőknek a nevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagait fel kell használniuk, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben: tojás, cukor/karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon vaníliás cukor és/vagy vanília rúd.

Az idei nyertes torta, a DVJ Stílusgyakorlat készítői Balogh László és Kis Roland (Kézműves Cukrászda – Gyula) így jellemzik alkotásukat:

A DCJ Stílusgyakorlat az eredeti dobostorta mesterének monogramját viseli, míg a Stílusgyakorlat utal az eredetivel való hasonlóságokra és egyúttal a különbségekre is. A torta alapja a klasszikus dobostorta újraértelmezése, a vajban gazdag felvert klasszikus alapokra épül, míg a habkönnyű csokoládé vajkrém a meggyzselével rendkívül szépen harmonizál.

A vágási felület, a függőleges rétegrend különleges vizuális élményt ad, a meggy mély íze és a kellemes savak a csokoládé lágyságával és a karamell karakterével keveredve különleges gasztronómiai élvezetet nyújt. A torta főbb alkotóelemei közül a meggypálinka a zselé ízét hivatott fokozni, a mandula praliné és a grillázs, illetve a tejcsokoládé glazúr az ízek komplexitását és a megjelenést teszik teljessé.

A torta alsó piskótalapja a klasszikus doboscukorral van áthúzva, ami roppanós réteget képez és tiszteleg a Dobos C. József által megalkotott eredeti mű előtt. A torta alsó részébe még mandula nugát és mandulagrillázs keveréke is kerül, ami újabb ízekkel és textúrával gazdagítja a tortát.

A DCJ Stílusgyakorlat torta a hagyomány és innováció egységét képviseli, a meggy, csokoládé és a karamell markáns jelenléte, a vertikális építkezés és a kontrasztokra épülő ízharmónia mind azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztó ne csupán egy desszertet kapjon, hanem egy komplex és emlékezetes élményt.

Ahogy korábban írtuk, idén is tovább drágulhatnak a tortaszeletek, idén ennyibe kerülhet. 2024-ben Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „Mákvirág” lett Magyarország tortája. Egy évvel korábban a a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál nyerte a „Spicces füge respektus” fantázianevű tortával.

Kapcsolódó
Így készül a mennyei ízű Beszterce rózsája
A tavalyi év cukormentes tortájának nem egyszerű a receptje, de aki elkészíti, az biztosan büszkén teszi a család asztalára.
Olvasói sztorik