Virágzó vidékünk

Kezdődik az év vadvirágzása, nyílik a mocsári kockásliliom

Most, hogy a tavasz visszavonhatatlanul közeleg, lassan aktuálissá válik, hogy a mocsári kockásliliomot élőben is megcsodálhassuk.

Addig még van egy kis időnk, hogy minél többet megtudjunk a 2016-os év vadvirágának megválasztott növényről, melyről korábban itt írtunk. Nem olyan régen jelent meg Kulcsár László: Sárvár környékének védett növényei című könyve, melynek címlapját a kockásliliom fotója díszíti, és a kötetben a növény leírását, fotóját és Sárvár környéki elterjedését is megtalálhatjuk, számos más faj bemutatásával egyetemben – olvasható a Magyar Természettudományi Múzeum blogjában.

A kockásliliom került a Természet Világa márciusi számának címlapjára is. A megjelent cikkben sok érdekességet megtudhatunk a növényről, gyógyító hatásától a horvát címer rejtélyéig. A Honismeret hamarosan megjelenő (2016/2.) számában is találkozhatunk a kockásliliommal.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A mocsári kockásliliom Magyarországon védett, eszmei értéke: 50 000 Ft.

És, hogy a növény tényleg nem csak papíron létezik: az idei évben is több kockásliliom-túra várja az érdeklődőket több helyszínen. Elsőként, március 18-án a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervez kockásliliom-túrát Zalabér mellé. Április 2-án, az Őrségi Nemzeti Park kockásliliom-túrája Csákánydoroszlóról indul. Ugyanezen a napon, az ország keleti határán is lesz kockásliliom-túra Márokpapi mellett a Csiperke Erdei Iskola és Tábor szervezésében.

Hús-vér, azaz szilárdító és szállítószövetekből álló élő kockásliliomért nem is kell a világ végére utazni. Budapesten a Soroksári Botanikus Kertben a növények már bimbósak, de láthatjuk a főváros szívében, a Füvészkertben is. A Vácrátóti Botanikus Kertben és hazánk számos más botanikus kertjében – ahol nem csak más kockásliliomokkal, hanem – nagyon sok más kora tavaszi virágzású növénnyel is találkozhatunk.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Aki nem szeretné kivárni a bimbók kinyílását, annak jó hír, hogy a kerti termesztésű kockásliliomok már virágoznak! Vannak virágüzletek, ahol korlátozott mennyiségben kaphatók cserepes kockásliliomok, így lakásunk ablakába vagy kertünkbe is beköltözhet az év vadvirága.

Az év vadvirága 2016-ban: mocsári kockásliliom

A mocsári kockásliliom vagy kotuliliom (Fritillaria meleagris) a liliomfélék (Liliaceae) családjának kockásliliom (Fritillaria) nemzetségébe tartozó növényfaj, gyakran nevezik egyszerűen csak kockásliliomnak. Európában – főleg Közép- és Délkelet-Európában – található meg, de általában csak szórványosan. A rétgazdálkodás változása miatt sok helyen a kihalás fenyegeti. Németországban 1993-ban az év virága volt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik