Virágzó vidékünk

Rétesvonat is robog majd a Kiskunmajsai Szüreti Fesztiválon

Lesz itt minden, ami jó: szüret után mustkóstolás, veterán traktorok találkozója, szilvalekvár-főzés,  rétesevés és persze mulatozás.

Hamisítatlan szüreti hangulat várja az érdeklődőket szüreteléssel, szőlőpréseléssel és must kóstolással.

Kiskunmajsán  szeptember 16-án  rendezik a már hagyománnyá vált, fergeteges hangulatú Szüreti Fesztivált. Az őszi szezonbúcsúztató rendezvénynek az idén is a Jonathermál Gyógy-és Élményfürdő, Motel és Kemping ad helyet.

  • Hamisítatlan szüreti hangulat, szüretelés, szőlőpréselés és az elmaradhatatlan mustkóstolás várja az érdeklődőket. A programot tökfaragás, kirakodó vásár és kézműves vásár is színesíti.
  • A nap egyik különlegessége az évek óta nagy érdeklődéssel övezett Dutra találkozó. A Dutra valami olyasmi a traktorok között, mint az Ikarus a buszoknál: valaha dicső, magyar márka, rengeteg rajongóval. A mezőgazdaságigépes körökben közismert magyar márka (amely egyébként a dumper és a traktor szavakból kapta a nevét, és nem csak traktorokat gyártott).
  • Ha pedig Dutra találkozó, akkor nem maradhat el a csettegő verseny sem. A csettegő népi lelemény szülötte, házilagos készítésű, munkagép, lassú jármű. Jellemzően platós, teherszállításra alkalmas jármű, amik az Alföld déli részén használatosak még a mai napig is, azonban újak már nem nagyon készülnek.

Természetesen a kulináris élvezetek sem maradnak ki a napból. A látogatók betekinthetnek a szilvalekvár-főzés rejtelmeibe, és a kemencés ételek ízkavalkádja sem marad el.

Igazi élmény lesz a rétesvonat 

Fotó: rétesvonat.hu
  • A kárpát-medencei különleges gasztronómiai hagyományokat tisztelve és megőrizve született meg két igazi vendéglátós szakember és egy ügyes kezű mesterember közreműködésével a rétesvonat, amely egyedülálló módon ötvözi a látványosságot és a megfizethető édes vagy sós finomságot az egész családnak. Gyerekek és a percek alatt gyerekké váló felnőttek önfeledten csodálhatják a közel 10 méter hosszú pályán mozgó vonatot, amely amerre elhalad, frissen sült rétest hagy maga után.
  • A nap folyamán megválasztják a “Szüret szépét”, majd jó hangulatú táncmulatság zárja az estét.

Galériafotók: Kiskunmajsai Gyógy- és Élményfürdő

Lenyűgözte a borászokat a szalmán érlelt olaszrizling
Míg az elmúlt napok a szőlőket ért fagykárokról szóltak, Egerben borversenyt rendeztek.
Olvasói sztorik