Virágzó vidékünk

Márciusban ritka túrákkal mutatkozik a föld alatti világ

A barlangok hónapjában máskor be nem járható túrákkal is várják az érdeklődőket.

A tavasz nem csak a kirándulni vágyóknak, az erdő szerelmeseinek kínál látnivalókat, hanem azoknak is, akik izgalmas földalatti barangolásokra vágynak. A tavasz első hónapja ugyanis a Barlangok Hónapja, ennek megünneplésére jelentős kedvezményeket és élményeket kínáló programok várnak minden barlangászni vágyót.

A „Barlangoljunk!” kampány a Barlangok Hónapjához kapcsolódó programsorozat, melynek természetesen az a célja, hogy bemutassa és népszerűsítse hazánk különleges barlangjait. Lehetőség van mind a kényelmesen bejárható, kivilágított és korlátokkal ellátott barlangok, mind a kiépítetlen barlangok megismerésére.

A hatodik alkalommal megrendezett kampány keretében országszerte meghosszabbított nyitva tartással, kedvezményekkel, máskor be nem járható túrákkal várja az érdeklődőket Magyarország öt, a nagyközönség előtt is nyitva álló barlanggal rendelkező nemzeti parkja.

Cseppkõformák a lillafüredi Szent István-barlangban – Fotó: MTI/Vajda János

A hazai nemzetipark-igazgatóságok rengeteg helyen biztosítanak ehhez az élményhez kedvezményes belépőjegyet, remélve, hogy így egyre többen kedvet kapnak megismerni hazánk különleges látnivalóit a tematikus hónap során.

Az Aggteleki Nemzeti Park legnépszerűbb Baradla-barlangjában például egész márciusban 30% kedvezményt biztosítsanak, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Pál-völgyi és Szemlő-hegyi barlangjaiban pedig hétvégén 10%, hétköznap 30%  kedvezmény várja a kalandorokat. De csoportos jegyárral nézheti meg mindenki márc. 4-8. között a Szent-István barlangot vagy az Anna-barlangot is a Bükki Nemzeti Parkban.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban kedvezményes programok sora várja a kicsiket és nagyokat a Szentgáli-kőlikben, valamint a Lóczy- és Csodabogyós-barlangokban. A Duna–Dráva Nemzeti Parkban a remek családi programok mellett minden pénteken 20% kedvezménnyel látogatható az Abaligeti-barlang.

A részletes program IDE kattintva érhető el, mi pedig kedvcsinálónak bemutatunk néhány csodás barlangot.

Anna-barlang 

A kivilágított, vezetett túrák során utcai öltözékben megnézhető barlangok közé tartozik az 1833-ban felfedezett, Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó, európai viszonylatban is jelentős és egyedülálló látványosság a lillafüredi Anna mésztufa-barlang. Ilyen barlang csak hat létezik a világon.

A mésztufa barlangok általában nem látogathatók, külön engedély kell a belépéshez. Az Anna-barlang kivételt képez, ezért hazánk egyedi természeti értéke.

Fotó: Bükki Nemzeti Park

A barlang mésztufában jött létre, a termek mennyezetéről mészbevonatú moszat- és mohafonalak finom rojtozatú, megkövesedett függönye csüng alá. Nemcsak szép mészkőalakzatok tekinthetők meg, hanem megkövesedett növények és a növények lenyomatai is.

A barlang teljes hossza 568 méter, ebből 200 méter látogatható a turistáknak kiépített szakasz 380 méter, fél óra alatt bejárható. A barlangban fakadó források vizét Miskolc vízellátásánál hasznosították.
És egy kis érdekesség: Az egyik teremben a barlangászok az egyik képződményt Éva almafájának nevezték el és a teremnek Paradicsom-terem lett a neve. A gyerekek viszont átkeresztelték Brokkoli-teremmé, mivel a benne található képződmények brokkolira hasonlítanak, nem paradicsomra.

Galéria
Fotó: Wikimedia Commons/Szalax

Baradla-barlang

Az UNESCO világörökségét képezi az Aggteleki-karszt leghíresebb látványossága a Baradla-barlang, amely  Aggtelek és Jósvafő alatt húzódik. Ez hazánk legnépszerűbb, leghosszabb és leglátványosabb barlangja, évszázadok óta kutatott cseppkőbarlang. 25 km hosszú, látogatására több túrát is szerveznek a Nemzeti Park munkatársai.

Egy része természetesen kivilágított, betonjárdával, lépcsőkkel kiépített, ezek a részek utcai ruhában látogathatók, de vannak a barlangnak barlangász vezetésével bejárható fejlámpát, overallt, felszerelést igénylő szakaszai is.

Fotó: Wikimedia Commons

A kivilágított szakasz 2 rövid és egy közepes túra során lehet megcsodálni. A rövid túrák ideje 1 óra, ezalatt páratlanul gazdag cseppkővilággal ismerkedhetnek meg a résztvevők.
A középtúra időtartama 100 perc, ez az útvonal nyújtja a legtöbb és legváltozatosabb élményt.

Galéria
Fotó: Wikimedia Commons/Hanc Tomasz

Csodabogyós-barlang

A Dunántúlon is találhatóak barlangok. Ilyen a  fokozottan védett Csodabogyós-barlang, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, a Keszthelyi-fennsíkon található. Magyarország nyolcadik leghosszabb barlangja, nevét a bejáratnál is megtalálható szúrós, örökzöld cserjéről kapta.

A méreteiből, a látványos formakincséből és a viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan, kiválóan alkalmas tanbarlangnak. Egyes szakaszain igen sok és változatos cseppkőképződmény található.

Fotó: facebook

A barlangban kalandtúrákat szerveznek. Itt nincs kivilágítás, se kényelmes séta. Fejlámpával, olykor négykézláb vagy éppen hason csúszva lehet haladni. Utcai ruhában ez a barlang nem látogatható, a bejárata sem közelíthető meg gépkocsival. A kaland részét képezi egy 40 perces séta a kiindulási pontig, mely a csodaszép Balaton-felvidéki Nemzeti Parkon át vezet.

Galéria
Fotó: facebook

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik