Virágzó vidékünk

Gyula bakancslistás vendégvárója a Százéves Cukrászda

A Százéves Cukrászda patinás miliője és pazar finomságai megérnek egy látogatást.

Gyuláról mindenkinek a vár és a várfürdő jut eszébe. De ha ott járunk, a patinás, és mennyei finomságokat kínáló Százéves Cukrászdát mindenképp vegyük fel a megnézendők listájára.

A klasszicista-bidermeier cukrászda berendezése a négy legrégebbi közül való hazánkban, amit Salis András cukrászmester készíttetett 1840-ben, amikor letelepedett Gyulán.

Balogh László és a Kézműves Cukrászat 2004 óta üzemelteti, és nagy becsben tartja a patinás cukrászdát, mely a város egyik leggyakrabban felkeresett ékköve. A cukrászdában kaphatók a Kézműves Cukrászat által előállított minőségi sütemények és főzött fagylaltok, illetve Cadeau kézműves bonbonok, csokoládék. Nem mindennapi élmény ezek között a falak között egy kávé, forró csokoládé vagy szálas tea elfogyasztása sem.

Galéria
Fotó: Százéves Cukrászda

A ház copf és empir stílusú elemekkel épült, de magán viseli a korai klasszicista jegyeket is. A díszítő festések által meghatározott termekben korhű és eredeti biedermeier berendezési tárgyak láthatóak. Mivel a cukrászda mindig is közösségi hely volt, az 1984-1986 közötti helyreállítás során igyekeztek a reformkori hangulatot visszaidézni, az asztalok is hat-hét fősek.

A cukrászda választéka minden ízlésű vendégnek kínál valami finomat. A választék gerincét a hagyományos cukrászsütemények és torták adják, de természetesen modern és szezonális kínálat is van a míves pultokban

– meséli a tulajdonos mestercukrász, Balogh László.

Van kedvence a vendégeknek, ami különösen népszerű?

Sok van szerencsére. Szeretik a hagyományos, régimódi ízeket, ez adja a választékunk gerincét. Ilyen például a rigójancsi, a különféle krémesek, de kedvelik a gyümölcsös desszerteket is, a Dobos tortát, az Esterházy tortát, vagy épp a Gyulához kötődő nagy művészek ihlette cukrásztermékeket, mint amilyen a Munkácsy torta, Az Arany-, vagy épp az Erkel-torta.

Nagyon rendkívülinek hangzanak ez utóbbiak. De mégis milyen ízeket képzeljünk el?

A Munkácsy torta meggyes-marcipános felvert tésztából készül, csokis-tejszínes és meggyes krémmel rétegezett, a teteje pedig tejcsokival fehérre pöttyözött. Mégpedig azért, mert Munkácsy a képei nagy részét pöttyös csokornyakkendőben festette a hagyomány szerint.

Az Arany Jánosról elnevezett tortánk is igazi kuriózum. Ez egy diószuflé torta, csokis-kávés krémmel töltve, kávés öntettel megkenve. Ezek nem szerepelnek a mindennapi kínálatban, rendelésre készítjük őket.

A nevükhöz híven van Százéves tortájuk is, ráadásul nagyon finom.

Igen, ezt a tortát szeretik a vendégeink. Saját találmány, régimódi ízlés diktálta torta. Az alapja egy Sacher felvert, amit darált mandulával dúsítunk. Barackpálinkával kevert marcipánkrémmel és párizsi krémmel töltjük, majd tejcsokoládéval vonjuk be.

Gyakran változik a szezonális és a trendekre épülő kínálat?

Van rotáció, néhány havonta elemezzük, hogy miből mennyi fogyott, és ha nincs egy desszert után kereslet, levesszük a menüről. Találunk ki új recepteket, újdonságokat is veszünk fel a listára, de minden helynek van egy maximális kapacitása, a túl sokféle sütemény sem jó, mert nem tartható a színvonal.

Bonbonjaink és kézműves csokoládéink is vannak, a Kézműves Cukrászdában még nagyobb a kínálatunk, hetvenféle bonbon és csokoládé kapható. Kicsivel arrébb, a Városháza utcában található az 1998 óta működő cukrászdánk, ahol a 200 m²-es cukrászműhelyünk is van, onnan hozzuk át ide minden nap az elkészített süteményeket, tortákat. De szállítunk külföldre és Budapestre, Nagyszalontára is.

Kézműves csokik – Fotó: Dubóczky Krisztina

Nagyon megkapó a hely monarchiabeli légköre, hangulata.

A cukrászda patinás, nagypolgári miliőjét szolgálják az eredeti biedermeier bútorok is. Még az 1820-as, 30-as évekből valók, így az állagmegóvásukra is nagy gondot fordítunk, hisz a huzat hamar elhasználódik, rendszeresen felújítjuk őket. A felszolgáló lányok ruhája is sikkes, a régi magyaros és a hagyományos monarchiabeli ruhák keveréke. A mutatósságuk mellett ugyanakkor kényelmesek is, nyáron rövid a ruha-szoknya, egyébként pedig hosszú “egyenruhát” viselnek. Jövőre lesz a cukrászda 180 éves évfordulója, ebből az apropóból tervezünk programokat, új termékeket.

A Százéves Cukrászda az ország legjobb tíz cukrászdája között foglal helyet. Mi az, amit a vezető cukrászáról, a cukrászmester és mestercukrász Balogh Lászlóról tudni kell?

1991 óta élek itt a családommal, 1998-tól a Kézműves Cukrászdát, 2004-től pedig a Százéves Cukrászdát is üzemeltetem. Mestercukrászként rendszeresen részt veszek az ország tortájának a zsűrizésében, 2008-ban világversenyen voltunk, 2010-ben pedig a Cukrász Világszövetség ifjúsági világbajnokságain is zsűriztem, rangos versenyeken Taiwan-on, Sao Paolo-ban, Lisszabonban, Stuttgartban  is jártam, hogy csak néhányat említsek.

Az egykori cukrászműhely helyén cukrászmúzeumot rendeztek be korabeli eszközökkel, amelyek egyedi látnivalót nyújtanak az országban. 2004-ben és 2014-ben a cukrászda életében jelentős felújítást hajtottak végre, hogy továbbra is a legértékesebb gyöngyszeme maradhasson a Dél-Alföldnek, és egyedi, különleges élményt nyújtson vendégeinek.

Kiemelt kép: cukraszok.hu

Kézműves csokoládé: bonbonba álmodta az északi fényt
Az Aurora Borealis nevű különlegesség íze mellett színeivel is hódít.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik