Virágzó vidékünk

Jegesmedvék lepték el Debrecen főterét

Száraz virágokból álló szoborcsoport hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra és a környezetvédelem fontosságára.

Nem mindennapi látvány tárul azok elé, akik ellátogatnak a Debreceni Adventi Vásárba. Felnőtt jegesmedvék pózolnak bocsaikkal. De izgalomra semmi ok, hiszen nem kóbor vadállatok lepték el a várost, hanem egy átgondolt szoborkompozíció hívja fel a figyelmet egy nagyon fontos dologra: a környezetvédelemre.

Felelősséggel a mindennapokban elnevezéssel indított virágkocsit a debreceni A.K.S.D. Városgazdálkodási kft. az 50. Virágkarneválon, amelyen a jegesmedvék szerepeltek. A cég hulladékgazdálkodással összefüggő feladatai mellett parkfenntartási, köztisztasági, illetve temetőüzemeltetési feladatokat lát el. A kocsi és a kezdeményezés akkor  a közönség kedvence lett. Így jött az ötlet, hogy az idei adventet is színesítsék a népszerű jegesmedvék a környezetvédelem fontosságára irányítva a figyelmet egy ilyen kiemelt időszakban.

A Főnix Rendezvényszervező fontos küldetésének tartja, hogyha van egy fontos üzenet egy nyári programunk során, és annak helye van télen is, akkor erre szívesen támaszkodunk partnereinkkel együtt. Így tettünk most a debreceni advent alkalmából is, amikor a debreceni virágkarnevál egyik közönségkedvenc virágkompozícióját, és annak mondanivalóját újra a középpontba tettük

– mondta el Kerekes Sándor, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit kft sajtóreferense.

Fotó: Dubóczky Krisztina

Egy korábban már felvonult virágkocsi ihlette a jelenlegi kompozíciót a város főterén. Szívügyünk a környezetünk védelme és megóvása, mellyel megelőzhető lehet kihalófélben lévő fajok egyedszámcsökkenése

– nyilatkozta az A.K.S.D.

A jegesmedvék szimbolizálják mindazt, amit az emberiségnek meg kell óvnia.

Hiszen óriási kihívást jelent, hogy a klímaváltozással szembenézve valóban tegyünk lépéseket bolygónk megóvásáért a mindennapokban.

Galéria
Fotó: Dubóczky Krisztina

A tengerek szennyezése, a globális felmelegedés elleni küzdelem része a fenntartható fejlődés és fogyasztás népszerűsítése, hisz a gyermekeink kezében a jövő, és a gyermekek környezeti nevelésére kiemelt figyelmet kell fordítani. Az állókép zöldje jelképezi mindezt a ránk váró munkát, ami lehetővé teszi, hogy a Föld továbbra is élhető maradjon.

A száraz virágokból készített szoborcsoport tervezője és szobrásza Pikó Sándor, a virágdizájn Antal István és Antal Istvánné érdeme, a statikus felelős pedig Kiss Péter.

Kiemelt kép: Dubóczky Krisztina

Haldokló jegesmedve a globális éghajlatváltozás szimbóluma
Ha így folytatjuk, unokáink már sosem találkozhatnak a jegesmedvékkel.
Olvasói sztorik