Virágzó vidékünk

Kiskunhalas büszkesége az ország harmadik legjobb gyógyvize

Kiskunhalas számos meglepetést tartogat a látogatóknak.

Kétség sem fér hozzá, hogy Magyarország gyógy- és termálvíz nagyhatalom. A legfelkapottabb helyeket az országban mindenki ismeri, de akadnak jócskán olyanok is, amelyeknek a létéről szinte senki sem tud.

Ilyen hely a Bács-Kiskun megyei kisváros, Kiskunhalas, ahol az ország harmadik leghatásosabb gyógy- és termálvize tör a felszínre.

Fotó: Horváth Patrik

Kiskunhalas gyönyörű, zöld városka, egyik legnagyobb büszkesége a termálfürdője a különleges, 50 Celsius fokos gyógyvizével.

2016 februárjában ítélte oda az ÁNTSZ OTH a gyógyhelyi címet a településnek, Halasthermál Gyógyhely néven.

A jódos ásványvizét 1983-ban nyilvánították gyógyvízzé. A hévíz eredményesen alkalmazható mozgásszervi elváltozások, idült, gyulladásos megbetegedések kezelésére, valamint egyes nőgyógyászati betegségeknél és törések utókezelésénél. A termálfürdő egyedülálló módon a belvároshoz közel és a megyei kórház közvetlen szomszédságában található, így tökéletes rehabilitációs célokra is

– mondta el Dr. Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója.

Fotó: Horváth Patrik

A gyógyvíz gyógyító hatásai lehetnek mechanikai, hőmérsékleti és kémiai hatások. A mechanikai hatás a víz felhajtó ereje, a hidrosztatikai nyomás. A hőmérsékleti hatás (32-38 °C) a keringést és a perifériás keringést is gyorsítja, valamint emeli a légzési perctérfogatot. A kémiai hatásnál a gyógyvíz különböző alkotórészei közül egyesek a bőrön át fejtik ki hatásukat, másik részük a vérkeringésbe jutva gyógyít.

Nálunk van az ország harmadik legjobb hatású gyógyvize, amit a szakemberek, az orvosok jól tudnak, csak éppen az embereknek nincs róla tudomása. A legjobbnak a hajdúszoboszlóit, másodiknak a hévízit és a harkányit, harmadiknak a kiskunhalasit jegyzik hivatalosan

– folytatta a főorvos.

Az alkáli hidrogén karbonátos víz az intenzív hő és ingerhatások összegződésének eredményeként reumás mozgásszervi betegségek, idült gyulladások esetében is eredményesen használható.

Van itt termál kádfürdő, súlyfürdő, de orvosi gyógymasszázst is igénybe vehetnek a betegek vagy bárki, aki élvezni akarja a terápia és a termálvíz áldásos hatásait.

Fotó: Horváth Patrik

Igen hatékony a kezelés izomfájdalmak, ízületi problémák gyógyításában és balesetek, műtétek utáni rehabilitációnál.

A súlyfürdő tehermentesíti a kopásos gerincet, így nagyszerűen alkalmazható degeneratív betegségek esetében, hisz a porckorong a hatására eredeti állapotára áll vissza, miután kíméletesen nyújtják a csigolyákat. A gyógymód célja, hogy a csigolyákat – a víz felhajtóereje által enyhített módon – egymástól eltávolítva, a gerincoszlopot mintegy megnyújtva lehetővé tegyék a porckorong eredeti állapotának visszaállítását.

A masszírozás az egyik legrégebben alkalmazott gyógymód. A letapadt izmokat fellazítva javítja a vér- és nyirokkeringést, fájdalomcsillapító hatása van. Az adott területen vérbőség alakul ki, ezáltal a bőr is több tápanyaghoz jut. A fellazult izmokban olyan anyagok képződnek, melyek fokozzák a teljesítőképességet, ellenállóbbá teszik a szervezetet. A bőr és az izmok rugalmassága regenerálódik. A kezelés orvosi utasításra történik, mindig a problémás testrészre irányul. Hatása az egész testre kiterjed

– tudtuk meg a szakembertől.

A kiskunhalasi gyógyvíz hatásos reumára, női bajokra, baleseti sérülésekre, műtétek után, mozgásszervi problémákra, valamint csontritkulás, húzódás, rándulás, ficam és sportsérülések kezelésére. Idegi panaszokra és keringési betegségek gyógyítására is alkalmas, amihez a fürdő szomszédságában álló kórház orvosi felügyeletet, szakmai hátteret biztosít.

Fotó: Horváth Patrik

A fürdőt minden korosztály igényét figyelembe véve alakították ki. A sportolni vágyókat fedett és nyitott úszómedencék, a gyógyulni vágyó és az egészségmegőrzés céljából fürdőző vendégeket fedett és nyitott termálmedencék várják. Az uszodacsarnokban 3 medence: gyógyvizes termálmedence (36°C), felnőtt úszómedence (26°C), gyermek medence (31°C) várja a fürdőzni vágyókat.

Kiskunhalas egyéb nevezetességei

Galéria
Fotó: Dubóczky Krisztina

Ha Kiskunhalasra gondolunk, akkor természetesen az iparművészeti hungarikum, a Halasi Csipke sem maradhat ki. A város egyik legnevezetesebb látnivalója a Csipkeház, amelyet kifejezetten a csipkevarrók munkahelyeként emeltek, hogy őrizzék a világhírű halasi csipke mintakincsét, terveit, hagyományait. Jelenleg színvonalas kiállításon csodálhatjuk meg a leheletfinom mesterműveket, megnézhetjük a csipkevarrás folyamatát, és vásárolhatunk is az egyedi alkotásokból.

Arra készüljünk fel, hogy a kézműves halasi csipke ára nemhogy vetekszik az aranyéval, hanem jóval meghaladja azt! Például egy ötvenforintos méretű pillangó nagyjából 19 ezer forintba kerül.

A nemrégiben átadott panorámatorony

Galéria
Fotó: Dubóczky Krisztina

Július elején nyílt meg Kiskunhalas legújabb turisztikai attrakciója, a városháza tornyában kialakított Panorámatorony. A 38 méter magas új kilátóból nemcsak gyönyörű kilátás nyílik a városra, hanem interaktív elemeivel és várostörténeti kiállításával tartalmas elfoglaltságot is nyújt a vendégeknek.

A toronyban találkozik a múlt és a jelen, hiszen az építmény eredeti lépcsőinek a többsége megmaradt, de modern elemek is helyet kaptak benne. Aki kíváncsi madártávlatból Kiskunhalasra, annak érdemes bevállalnia a lépcsőzést, a magasból ugyanis jól lehet látni a város jellegzetes épületeit és az egyedülállóan zöld lombos alföldi városképét, valamint a felújított szélmalom is kivehető innen

– mondta el Horváth Patrik turisztikai referens.

A megújult Sáfrik szélmalom

Fotó: Horváth Patrik

A város gyógyvíze és az arra települt fürdő már most nagyon népszerű a helyiek és az ide utazók körében. A fürdő mellett található a helyi kórház és a Csetényi Park is, amellyel komoly tervei vannak a városvezetésnek, így Kiskunhalas hamarosan valódi fürdőhatalommá nőheti ki magát!

Kiemelt kép: Bács-Kiskun turizmus

115 éves az utánozhatatlan halasi csipke
Már megjelenésekor méltó vetélytársa lett a velencei és a brüsszeli csipkének.
Olvasói sztorik