Virágzó vidékünk

Páratlan geológiai csoda a Déli-Bakony ölelésében

Kun Orsolya
Kun Orsolya
Ezt mindenkinek látnia kell.

Úrkút, ez a Veszprém megyei település látszólag olyan, mint bármely másik a környéken. Békés, rendezett község, a Déli-Bakony lankáin. Ám aki ellátogat ide, igazi geológiai csodát láthat.

Itt található ugyanis az egész világon egyedülálló földtani értékeket rejtő védett terület, az úrkúti Csárdahegyi Őskarszt.

Kapcsolódó
Római-fürdő, a Bakony legvadregényesebb szurdoka
A látvány igazán lélegzetelállító.

A XIX. században a Csárdahegyi erdőkben mangánércet bányásztak. Ekkor fedezték fel a jura kori sziklafalat, mely bizonyítja, hogy százmillió évvel ezelőtt e területen még trópusi klíma uralkodott, és a Bakony területén tenger hullámzott. A közép mély jura tenger üledékei a mészkő, a gumós, agyagos és tűzköves mészkő, a mészmárga, a kovás márga, valamint a sugárállatkákból képződött radiolarit.

A ma 2,2 hektárnyi földtani természetvédelmi területet 1953-ban nyilvánították védetté. Igazán helytálló az állítás, hogy nincs hozzá hasonló kőtáj Európában. Ez geológiai tulajdonságaira és a látványára egyaránt vonatkozik. A Csárdahegyi Őskarszt nevezetessége a csárdahegyi mészkő és a mészkőben található alsó – triászban élt karlábúak mészvázai, amelyek szintjelző ősmaradványok.

Vitathatatlan geológiai jelentősége mellett az őskarszt látványra is hihetetlenül impozáns. Láttán az ember azt érzi, hírtelen Amerika kanyonjaiban találta magát.

Kun Orsolya

A falu közepén, táblák segítségével könnyedén megtalálható az utca, melynek végén ott áll a fakapu, a terület bejárata. Ide hivatalosan csak a lakók hajthatnak be, de egy párhuzamos utcával feljebb van egy kicsi parkoló, ahol meg lehet állni autóval. Ennek sarkából indul egy kék jelzésű út, ami a tanösvényhez vezet.

Galéria
Kun Orsolya

A tanösvény a fakaputól indul, és felül kerüli körbe a mélyedést. Az információs táblák mellett haladva  csodálhatjuk meg a szédítő látványt, miközben a hat tábla információk sorával is ellát bennünket.

Ezután leereszkedhetünk a katlanba. A falépcsőkön lefelé bandukolva nincs más dolgunk, mint magunkba szívni a hihetetlen látványt.

A Csárdahegyi Őskarszt az év bármely szakaszában szabadon látogatható, mindenképpen érdemes is megnézni.

Galéria
Kun Orsolya

Aki az élményeket tovább fokozná, az ellátogathat a frissen renovált Kinizsi várba is Nagyvázsonyba, ami alig néhány percnyire található Úrkúttól.

Kellemes időtöltést kívánunk!

Kapcsolódó
Kaptárkövek, ingókövek, salakkúpok: magyar természeti csodák nyomában
A maguk nemében egyedülállóak, látványra különlegesek és mindenképpen megéri felfedezni őket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik