Fedezd fel a tavasz valódi gyógynövény-bajnokát, a csalánt

Az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk a nagy csalán ( Urtica dioica ).

Hazánkban és Európában  már régóta ismert kiváló gyógyhatása, tisztítókúrák és böjtök gyógynövénye. Népies nevén csalánnak, csollánynak, vagy csohánnak is hívják, tájegységenként változó.

“Ha rájönne az emberiség, milyen gyógyerő van benne, semmi mást nem termelne, csak csalánt”  Maria Treben

A csalán talán nem csodanövény, de tény, hogy sokkal nagyobb jelentősége van egészségünk szolgálatában, mint azt eddig hittük. Fedezzük fel és használjuk!

A csalánban lévő hatóanyagok

Csalánlevél és -gyökér

A csalán levél és herba tartalmaz flavonoidokat, fahéjsavakat, ásványi anyagokat, aszkorbinsavat, hangyasavat, a szőrökben pedig acetil-kolint, hisztamint, szerotonint. A gyökér drog tartalmaz szterolokat, lignánokat, poliszacharid fehérje polimert.

Gyűjtése

Forgalmas utaktól távol, tiszta környezetben gyűjtsük. A föld feletti részt kora tavasztól kezdve szedhetjük, egészen késő őszig. Begyűjtéséhez érdemes a telihold környéki időszakot választani. Lehetőleg a hajtások végét és a friss leveleket részesítsük előnyben. A gyökereket egész évben, lehetőleg újhold idején ássuk ki. Gyűjtés közben érdemes kesztyűt használni.

Hatása

Felhasználása

Tea

Tegyünk egy bögrébe (3dl) szárított csalánlevelet. Bátran tehetünk 2 evőkanálnyit., friss hajtásokból is legalább ennyit. Forraljunk 3-4 dl ivóvizet. Forrázzuk le a leveleket, és amilyen gyorsan csak lehet, borítsuk le a bögrét egy kistányérral. Várjunk 10-15 percet, hogy a hatóanyagok teljesen kioldódjanak. Ezután szűrjük le ( lehetőleg műanyag szűrővel), és mézzel ízesítve fogyaszthatjuk.

Borogatás és hajpakolás

Hasonlóan készül, mint a tea, azonban itt nagyobb dózist érdemes használni, a teához használt mennyiség kétszerese lehet optimális.

Ülőfürdő

Préslé

Friss csalánból csalánlevet is készíthetünk: préseljük ki gyümölcscentrifugában egy tálkányi friss hajtás levét és keverjük össze egy pohár vízzel. Két adagban igyuk meg, étkezés előtt. Ezzel ekcémát és pikkelysömört kezelhetünk.

Allergia-teszt

Előfordulhat, hogy enyhe allergiás reakciókat vált ki a növény főzete a szervezetből. Kortyoljunk bele 1-2-szer a teába, majd várjunk 3-4 percet. Ha nem érzünk torok, garat, száj  viszketést, bizsergést, akkor nyugodtan elfogyaszthatjuk. A bőrön ugyan ez a helyzet! Csepegtessünk egy kevés mennyiséget alkarunk belső részére, majd dörzsöljük be. Várjunk 5-10 percet. Ha nem jelentkezik bőrpír, vagy viszketés, esetleg kiütések, akkor nyugodtan alkalmazhatjuk.

Ellenjavallt

Nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására. 6 hétnél tovább ne igyuk, utána iktassunk be egy szintén hathetes szünetet. Kovasav hatóanyaga lerakódik a vesében és homokot, követ okozhat, ezért ne igyuk folyamatosan. Napi 3-5 csészénél többet nem ajánlatos inni belőle. Ha túlzásba visszük, allergia, gyomorpanaszok, bőrégés kínozhatja az embert, vizelethajtás helyett pangás tapasztalható és ritkán, de fulladásos reakció is előfordulhat tőle!

A csalánból nem csupán teát készíthetünk, hanem beépíthetjük napi étkezéseinkbe

Csalán-csontleves. Marha- és sertéscsontból sós vízben jó erős csontlét (kb. 2,5 l) főzünk. Apróra vágott hagymát (1 közepes fej) zsíron halványsárgára pirítunk. Mielőtt kész, kevés lisztet szórunk rá, tovább keverjük. Ha már egyforma színű a hagymával, felöntjük egy kevés csontlével és az egészhez keverjük. Személyenként 100 g-nyi apróra vágott csalánlevelet adunk a leveshez, és 5 percig tovább főzzük. Tálalás előtt hideg csontlével összekevert tojást csurgatunk a fazékba. Tejszínnel dúsíthatjuk. A tányérba vajon pirított kenyérkockákat készítünk, erre merjük a levest.

További ötletet a Terebess oldalán találtok.