Életmód

Környezetet formálnak, tereket gyógyítanak az Év tájépítésze 2016 díjazottjai

18 jelölt volt, közülük 5 került a döntőbe.

Az Év tájépítésze-díjat a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítész Tagozata, a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft. és a Magyar Tájépítészek Szövetsége közösen alapította 2011-ben.

A magyar tájépítész szakma idén is elismerte legjobbjait, azokat, akik “tereket gyógyítanak”, újjávarázsolják környezetünket.

Mátraverebély-Szentkút - a Geum munkája
Mátraverebély-Szentkút – a Geum munkája

A 18 jelöltből Dobos Sára, a Gardenworks csapata (Kuhn András és Tarcsányi Judit), a Geum Műterem (Csontos Csenge †, Gyüre Borbála, Lád Gergely), Szabadics Anita (Forster Központ) és Wallner Krisztina kerültek a döntőbe.

Elmélyültség, alázat, csendes hozzáállás

A finalisták közül a szakmai zsűri a Geum Műterem pályázatát értékelte a legmagasabbra, így idén ők kapták az Év tájépítésze 2016 díjat. A Geum Gyüre Borbála és a tragikusan fiatalon elhunyt Csontos Csenge közös műterme 2014-ben egészült ki Lád Gergely tájépítésszel. A legkülönfélébb tájépítészeti feladataikhoz való hozzáállásukat alázat, elmélyültség és egyedi, csendes hozzáállás jellemzi.

Soproni Várkerület revitalizáció - a Geum munkája Soproni Várkerület revitalizáció – a Geum munkája[/caption]

Nagy volumenű és kiemelkedő jelentőségű munkáik közül két legfrissebb a Nagy Tamás építész mellett tervezett Mátraverebély-Szentkút zarándokközpont köztér-építészete és a Hetedik Műterem Kft. partnereként tervezett soproni Várkerület revitalizációja.

Közönségdíj a vidéki alkotónak

A két szakmai portálokon lebonyolított közönségszavazást Dobos Sára nagy fölénnyel nyerte. A szakember több évtizede Miskolcon alkotó tájépítész. Ez a tény már önmagában díjat érdemel, hiszen Magyarország vidéki nagyvárosaiban ebben a szakmában hosszú évtizedekig talpon maradni és alkotni a legnagyobb szakmai elkötelezettség mellett is nagyon nehéz.

Füzérradványi kastélypark megújítása - Dobos Sára munkája
Füzérradványi kastélypark megújítása – Dobos Sára munkája

Az utóbbi években a füzérradványi kastélypark és a lillafüredi függőkertek megújítása két olyan volumenű munkája volt, amelyekre nem lehetett nem odafigyelni.

Címfotó: A lillafüredi függőkert egy része – Dobos Sára munkája

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.