Életmód

Környezetet formálnak, tereket gyógyítanak az Év tájépítésze 2016 díjazottjai

18 jelölt volt, közülük 5 került a döntőbe.

Az Év tájépítésze-díjat a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítész Tagozata, a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft. és a Magyar Tájépítészek Szövetsége közösen alapította 2011-ben.

A magyar tájépítész szakma idén is elismerte legjobbjait, azokat, akik “tereket gyógyítanak”, újjávarázsolják környezetünket.

Mátraverebély-Szentkút - a Geum munkája
Mátraverebély-Szentkút – a Geum munkája

A 18 jelöltből Dobos Sára, a Gardenworks csapata (Kuhn András és Tarcsányi Judit), a Geum Műterem (Csontos Csenge †, Gyüre Borbála, Lád Gergely), Szabadics Anita (Forster Központ) és Wallner Krisztina kerültek a döntőbe.

Elmélyültség, alázat, csendes hozzáállás

A finalisták közül a szakmai zsűri a Geum Műterem pályázatát értékelte a legmagasabbra, így idén ők kapták az Év tájépítésze 2016 díjat. A Geum Gyüre Borbála és a tragikusan fiatalon elhunyt Csontos Csenge közös műterme 2014-ben egészült ki Lád Gergely tájépítésszel. A legkülönfélébb tájépítészeti feladataikhoz való hozzáállásukat alázat, elmélyültség és egyedi, csendes hozzáállás jellemzi.

Soproni Várkerület revitalizáció - a Geum munkája
Soproni Várkerület revitalizáció – a Geum munkája

Nagy volumenű és kiemelkedő jelentőségű munkáik közül két legfrissebb a Nagy Tamás építész mellett tervezett Mátraverebély-Szentkút zarándokközpont köztér-építészete és a Hetedik Műterem Kft. partnereként tervezett soproni Várkerület revitalizációja.

Közönségdíj a vidéki alkotónak

A két szakmai portálokon lebonyolított közönségszavazást Dobos Sára nagy fölénnyel nyerte. A szakember több évtizede Miskolcon alkotó tájépítész. Ez a tény már önmagában díjat érdemel, hiszen Magyarország vidéki nagyvárosaiban ebben a szakmában hosszú évtizedekig talpon maradni és alkotni a legnagyobb szakmai elkötelezettség mellett is nagyon nehéz.

Füzérradványi kastélypark megújítása - Dobos Sára munkája
Füzérradványi kastélypark megújítása – Dobos Sára munkája

Az utóbbi években a füzérradványi kastélypark és a lillafüredi függőkertek megújítása két olyan volumenű munkája volt, amelyekre nem lehetett nem odafigyelni.

Címfotó: A lillafüredi függőkert egy része – Dobos Sára munkája

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik