Ezernyi jóság egyetlen magban – Ettél már ma?

A tökmag az egyetlen mag a világon, amely lúgos kémhatású. Napjaink savas táplálkozásában elengedhetetlen fogyasztása, nem mellesleg íze is kellemes.

Remek zamata miatt sok ételben felhasználható ez a látszólag semmit nem érő magocska. Hatórányi áztatást követően omlóssá, s jól emészthetővé válik.

Mexikóban már hétezer éve is fogyasztottak sütőtök magját.

A tökmag azon kevés táplálék közé tartozik, melynek a szervezetben való lebomlásakor nő a tápértéke.

Magas kalóriatartalma: 100 gramm tökmagban 559 kalória van.

Érdemes tudni a tökmagról

 

Fotó: eatdrinkbetter.com

Daráljunk meg 2 evőkanál héjas tökmagot és tegyük fel főni egy bő csészényi vízben 15 percig. Szűrjük le és lassan kortyolva igyuk meg. Napi 3-szor fogyasszuk addig, míg a panaszok enyhülnek.

A köszvényben szenvedők számára kiváló orvosság a tökmag, mivel segít a szervezetben felgyülemlő húgysav kiszűrésében.  6 evőkanálnyi zúzott tökmagot tegyünk egy agyagedénybe tenni, majd erre öntsünk 3 csésze forró vizet. Ez egy napi adag. A kapott oldatot leszűrve, étkezések előtt kell fogyasztani, egy hónapig. A kúra során enyhülnek a fájdalmak.

Fotó: derkern

Tökmagolaj

A közép-európai konyha különlegessége a rengeteg betegséget gyógyító tökmagolaj. Az osztrákok is nagyon kedvelik, és rengeteg helyen készítik a tökmagolajat, azokon a vidékeken fekete aranynak is nevezik. Fogyasszuk minden nap, mert nemcsak jó, nagyon finom is. Nézzük csak, miért is iktassuk be táplálkozásunkb

Hideg sajtolás az egészség kulcsa

Élettani és orvosi szempontból a legértékesebb a hidegsajtolással nyert olaj. A tökmagolajat a héj nélküli olajtök magjából hidegen sajtolással készítik. Ez azért fontos, mert nem használnak magas hőmérsékletet. A hőkezeléssel szemben a hidegsajtolás során nem sérülnek, illetve bomlanak le a telítetlen zsírsavak és vitaminok, így megőrzik a tökmagolaj gazdag és értékes hatóanyag-tartalmát.

Hazánkban Zalában,  például az Őrségben készülnek a legjobb tökmagolajok. A töknek minden részét felhasználják, a magokból préselés után megmaradt száraz ún. pogácsából lehet reszelni kenyérbe, készülhet belőle különleges panír húsokhoz, de állati takarmány, halcsali horgászoknak is.