Szép magyar példa – Összefogtak a szánhúzó kutyákért

Nagyon sokan csak a szépségüket látják, otthoni tartásukkal azonban nincsenek tisztában.
Kapcsolódó cikkek

2008-ban három magánszemély alapította meg az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítványt. Céljuk az volt, hogy közterületekre kidobott északi szánhúzó kutyákat – Szibériai husky, Alaszkai Malamut, Samoyed –  befogják, megmentsék és új, szerető gazdiknál helyezzék el. Képzeletbeli zászlajukra azt is kitűzték, hogy a fajta speciális igényeivel, ezeknek megfelelő tartásával, nevelésével kapcsolatos tudnivalókat széles körben megismertessék a leendő gazdikkal.

Alapítványunk létrejöttét 2008-ban a szükség diktálta. Előtte néhányan magánemberként mentettük a szánhúzó kutyákat, azonban rá kellett jönnünk, hogy így nagyon kevés kutyán tudunk segíteni, ezért szervezeti keretek között kezdtünk működni, hogy minél több állatot megmenthessünk – írják weboldalukon.

De vajon miért?

Hihetetlennek tűnik, hogy a gyönyörűséges szánhúzó kutyák bajba is kerülhetnek. Sokan felelőtlen módon, előzetes informálódás nélkül szerzik be őket, és amikor rájönnek, hogy ezek a kedves állatok valóban egyedi tulajdonságokkal bírnak, igényei másak, mint amit elképzeltek, szélnek eresztik őket.

A szánhúzók esetében nem vitás: elkötelezettnek kell lenni ahhoz, hogy valaki toleráljon egy olyan kutyát, mely nem  őrzi a házat, unalmában hajlamos a szökésre, rombolásra, és a kisállatok levadászása a gyengéje.

Ennek ellenére sokan csak „szaporítják” – és nem tenyésztik – a szánhúzó kutyákat, és a legkisebb haszonért is eladják a kölyköket a leendő gazda részletes felvilágosítása nélkül. Ráadásul a „szaporítóknál” a legtöbb esetben nem az újságokban, interneten fellelhető szépségeket, hanem olcsó utánzatukat lehet beszerezni, és sokan csak a kiskutya felcseperedése után szembesülnek ezzel a ténnyel.

Az alapítvány honlapján országos adatbázist működtetnek, melyben folyamatosan, napi frissítésben megtekinthetőek az elveszett, talált és örökbe fogadható szánhúzó kutyák. Ugyanez Facebook-oldalukon is megtalálható. A legsürgősebb esetekben az alapítvány saját gondozásába veszi a kutyust, és menhely hiányában egy budapesti kutyapanzióban ideiglenes otthonukba viszi az állatokat.

Ha valaki nem tudja megfizetni egy minőségi kölyök árát, akkor fogadjon örökbe ingyenesen egy rászoruló szánhúzó kutyát alapítványunknál, ahelyett, hogy a kutyák kizsákmányolásából élő szaporítók tevékenységét támogatná egy olcsó kölyök megvásárlásával – tájékoztatnak weboldalukon.

Az alapítványtól egyébként oltva, féregtelenítve, chippel ellátva és ivartalanítva vihetők el a szánhúzó kutyák. Részletes információkat IDE KATTINTVA találsz.

Fotók: Wikimedia Commons