Demjén Rózsi 70 – Az istállók illata és a megnyugvást adó vidék

Vajon mi jut az eszébe az embernek Dióspusztáról? A csend, a nyugalom, a természet? Esetleg Demjén Rózsi?
Kapcsolódó cikkek

Hazánk egyik közel fél évszázada ismert énekese ma már vidéken (is) éli mindennapjait. Demjén Ferenc, alias Rózsi sosem bánta meg, hogy feleségével lassan negyedszázada Dióspusztára költözött. A Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész 70. születésnapi koncertjét 2016. december 30-án tartotta a Papp László Budapest Sportarénában.

A Diósgyőrben született zenész fiatal korát nagyrészt Budapesten töltötte. Gyermekként sokat jártak falura családjával, ahol megszerette az istállók illatát, s vele együtt a lovakat is.  Régi álma volt, hogy egyszer a természet közelségében, állatokkal körülvéve élhessen. Bár erre kellett várnia, Dióspusztán – az ország déli részén, egy Szigetvártól 10 kilométerre fekvő vidéki faluban – megnyugvásra talált, imád ott élni.

Sokakat meglepett, hogy elhagyta a fővárost és egy gyönyörű vidéki tájra költözött. Mi volt a fő indíték?

Gyerekkorom élményei meghatározták életfelfogásomat. Tiniként szerettem meg a vidéket, a vidéki életmódot, a természetet, a zöldet. Rebeccával kötött házasságom elején adódott a lehetőség, hogy hozzájussunk egy dióspusztai tanyaházhoz. A kezdetekben csak hétvégenként töltöttük ott szabadidőnket. „Menekülő helyünkön” a csend, a környezet és a vidéki idill lenyűgözött. A nyolcvanas évek végén megvásároltunk egy parkot egy romba dőlt, tízhektáros kúriával szintén Dióspusztán. Sok munkába tellett, míg rend lett a birtokon és új ház is került rá. A főváros számos lehetőséget nyújtott nekem, amit vétek lett volna kihagynom, de ma már a vidéki környezet az én igazi világom.

Teljesen kizárta az életéből Budapestet?

Ezt azért egy aktív zenésznek, így nekem sem lehet. Ott is van egy lakásunk, s hetente legalább egyszer, de van, mikor többször is Pesten tartózkodom. A találkozóimat mindig oda szervezem, de ha próbálunk, turnéra indulunk, vagy barátaimmal beülünk valahova, akkor is fel kell utaznom. Ugyanakkor a vidéki hangulat miatt szívesebben dolgozom otthon.

Hogyan képzeljük el a birtokát?
Hatalmas erdős területen élünk, ahol élénkzöld pázsitból sincs hiány. Tyúkokat ugyan nem nevelünk, de a parkban tartunk állatokat: a hét ló és a négy csacsi mellett kutyák és macskák is élnek a birtokon. A lovaknak három karámot, egy istállót, mi több futópályát és gyakorlópályát is építettünk.  A halastó sem hiányzik a környezetből, hiszen szeretek horgászni. Sajnos a konyhakerttel nincs időm foglalkozni a mindennapi telefondömping és a zene mellett.

Ismeri a környékbelieket?

Nem csak ismerem, hanem baráti viszonyt ápolok a helyiekkel. Mivel egy, a Somogyapáti északi részén elfekvő elszigetelt pusztáról beszélünk, így mindössze hatvanan lakunk a településen. Egy igazi vidéki közösséget alkotunk.

Gyakoriak a meglepetésszerű rajongói látogatások?

Nem. Egyébként sem szeretem, ha a magánszférámba tolakszik valaki, de itt nehezen is találnának meg, mivel nagyon eldugott helyen fekszik a birtokunk. Jobban kedvelem, ha a színpad előtt tombolnak a rajongók, de az is más, ha az utcán szólítanak le.

Van jövője Dióspusztának?

Természetesen. E falu már ideköltözésünkkor is fejlődött, s az elmúlt években rengeteg külföldi befektető érkezett a környékre. Holland és svájci vállalkozók már rendezvénytermet, s éttermet is nyitottak itt nemrégiben. Pezseg az élet, de a csend, a nyugalom továbbra is itteni életünk fontos része maradt.

Fotók: MTI