Így lehet megtanítani a fegyelmet veszekedés és kiabálás nélkül

A nagyszülők példája, életről formált véleménye  mindannyiunk életében jelen van. Az alábbi történet is bizonyítja, hogy érdemes figyelni okításaikra.
Kapcsolódó cikkek

Az alábbi történet egy bölcs recept, talán nem is véletlenül jelent meg a Finom receptek oldalán. Bölcs tanítás arról, hogyan lehet szelíd módon nevelni gyermekeinket. Minden szülőnek, nagyszülőnek kiváló tanítás.

Így lehet megtanítani a türelmet, a fegyelmet és a felnőttek iránti tiszteletet, veszekedés és kiabálás nélkül.

Két 8 éves gyerek a nagyszülőknél vakációzott vidéken. Este amikor lefeküdtek, alvás helyett beszélgettek, nevetgéltek, nagyon későn aludtak el.

Egyszer csak megszólalt a nagypapa:

– Aludjatok, mert reggel ébresztelek benneteket, a reggeli 9 órakor van.

A két gyereket hidegen hagyta a nagyapa kérése, éjfél után aludtak el. A nagyapa ébresztette őket, reggel fél kilenckor.

– Ébresztő! Kész a reggeli!

A gyerekek csak annyit mondtak:

– Igen nagyapa…–  és aludtak tovább.

Fotó:pixabay

A nagyszülők elmentek, hogy végezzék a dolgukat, a gyerekeket egyedül hagyták, a  konyha kulcsát pedig elvitte a nagyapa.

A gyerekek 11 órakor ébredtek fel, de nem tudtak reggelizni mert a konyha zárva volt. Egy idő után hazajöttek a nagyszülők, majd a gyerekek megkérdezték a nagyapától, hogy reggelizhetnek-e, mire a nagyapa azt válaszolta a reggeli 9 órakor van. A gyerekek meglepődtek, de túltették magukat rajta, elkérezkedtek a nagyapától és elmentek fürdeni a tóhoz. A nagyapa elengedte őket, de szólt nekik:

– Az ebéd 13 órakor van! Ne felejtsétek!

A csemeték elmentek, majd délután fél háromkor értek haza. A konyha ismét zárva volt. Ebédet kértek volna, de a nagyapa csak annyit mondott:

– Vacsora 19 órakor van. Tudjátok, egy jó fürdés után mindenki éhes, főleg akkor, ha nem is reggelizett.

A gyerekek lementek a pincébe, ott találtak két befőttesüvegben tejfölt és abból ettek. Eljött a vacsora ideje, 19 óra – a nagymama kitette a gyerekeknek a vacsorát, ami zabkása volt. Az egyik gyerek megszólalt:

– Én ezt nem szeretem.

A nagyapa elvette előle a tányért és csak annyit mondott a reggeli 9 órakor van. A gyerek visszakérte a nagyapától a zabkását és megette.

Másnap reggel 9 órakor a gyerekek az asztalnál ültek és várták a reggelit.

15 bölcs tanács egy nagypapától
Minden pontjával egyetértünk.