22 éve homokvárban él Brazília királya

Egy földre terített hálózsákon alszik, fürdeni pedig a közeli tűzoltóállomásra jár.

Rio de Janeiro szomszédságában, Barra da Tijuca tengerpartján 22 éve él egy homokvárban Marcio Mizael Matolias. Azt mondja, már nem tudna más jövőt elképzelni magának, írja a La Voix du Nord.

A Guanabara-öbölben nőttem fel, és mindig a strand volt az otthonom. Az emberek drága bérleti díjakat fizetnek érte, hogy a tengerparton lakhassanak. Nekem nincsenek számláim, mégis jó életem van itt

– magyarázta a 44 éves nőtlen férfi.

Marcio saját kezűleg megformált homokvára pazarul fest kívülről, a belterülete viszont mindössze három négyzetméteres, és tele van könyvekkel. A király – ahogy a helyiek becézik – egy földre terített hálózsákon alszik, fürödni pedig a közeli tűzoltóállomásra jár.

Europress/AFP/Mauro Pimentel

A homokvárlakó elmondása szerint mindene megvan, ami szükséges, az egyetlen problémát a hőség jelenti.

A homok megtartja a hőt, ezért olykor nem itt, hanem a barátaimnál, vagy a szabadban, a tengerparton alszom

– fogalmazott.

Anno a barátja tanította meg neki, miként kell homokpiramist építeni, azóta rendületlenül gyártja a szobrokat. Sokat tanult a könyvekből, többek közt Niemeyer és Gaudi inspirálta.

Europress/AFP/Mauro Pimentel

Marcio arról mesélt, nemcsak turisztikai attrakcióvá, hanem szociális szolgáltatássá is vált az évek során, utalva az utcai könyvtárára. A jókedvű fiatalember a kastélya mellé felállított egy magas könyvoszlopot. A kötetekért nem kér pénzt, csak azt, hogy vigyék vissza neki az emberek, ha kiolvasták.

Hogy azért némi aprópénze is legyen, elhelyezett egy kasszát a vár bejáratánál, itt adakozhatnak a járókelők. A riport napján úgy húszan készítettek róla és az alkotásáról képet, de senki nem szánta meg őt. Marciót ez sem zavarja.

Előfordul az is, hogy ellopják a kasszámat. Korábban idegesített, és kővel a kezemben aludtam, hogy meg tudjam védeni magam. Aztán rájöttem, hogy nem akarok paranoiában élni, és pusztán örömből csinálom, amit csinálok.

Europress/AFP/Mauro Pimentel

Időről időre nagyvállalatok fizetnek neki, hogy építsen homokszobrokat különböző rendezvényekre a tengerparton.

Marcio szeretné, ha a szobrai huzamosabb ideig fennmaradnának, hiszen van, hogy 10 vagy 20 órát is dolgozik velük, de egy eső bármikor elmoshatja azokat.

Előfordult az is, hogy a víz betört az otthonába, ezért azt tervezi, hogy a jövőben erősebb anyagokból, profi műhelyben munkálja majd meg a szobrait. Reméli, hogy erre egy barátja közreműködésével akár már jövőre sor kerülhet.

Europress/AFP/Mauro Pimentel
28 éve egyedül él egy szigeten az olasz férfi
Közel három évtizede kötött ki a parton, miután meghibásodott a katamaránja. Azóta egyszer sem hagyta el a szigetet.