Életmód

Tanya őrzi a múlt emlékeit a Mátra kapujában

A hivatásos vadász önerőből valósította meg álmát.

Különös hely a 805 m magas Muzsla-hegy a Mátra nyugati kapujában, Nógrád és Heves megye találkozásánál, Pásztó és Szurdokpüspöki közelében. A hegy felső részét erdő borítja, oldalában kiváló szőlő terem, a hegy tövében pedig kiskertek, pihenőházak visznek életet a tájba.

Fotó: MTI/Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter

Nem mellesleg története is van a Muzslának, melyet Szalai István helytörténész, hivatásos vadász évek óta kutat. Teszi ezt azért is, mert az itteni üdülőterületen lévő tanyája történelmet őriz és a természet szeretetét hirdeti. A férfi a birtokon önerőből alakított ki erdei múzeumot, melyben helytörténeti gyűjteménye látható, kiegészülve néprajzi vonatkozású régi használati tárgyakkal és vadgazdálkodási eszközökkel. Akad köztük puska, aztán több régi eszközről készült másolat, így például kőből pattintott nyílhegyek és csiszolt kőbalta is. Az udvaron kézi ágyú, gémeskút, magasles, őrlő- és malomkövek jelentik a látnivalót.

Fotó: MTI/Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter

Szalai István kedvenc helye a tanyán lévő kovácsműhely, ahol a régi eszközök másolatait maga készítette, s ha ideje engedi, ott mindig talál elfoglaltságot. Amit viszont a legjobban szeret, az a természet. Sok iskolai csoport látogatott már el hozzá, ő pedig örömmel mesél ilyenkor a környék növény- és vadvilágáról, vadászkalandjairól és természetesen a Muzsla történetéről.

Fotó: MTI/Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter

Az MTI munkatársa a napokban járt a tanyán és készített gyönyörű felvételeket Szalai István birodalmáról.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik