Rózsafesztivál a három kastély városában, Dornburgban

Csodás park, kastélyok, jelmezes felvonulás, rózsafesztivál, Dornburg. Ahol a jó élet lakik.
Kapcsolódó cikkek

Dornburg. Azelőtt sosem hallottam róla, mint talán sokan mások sem, most viszont legszívesebben világgá kürtölném, hogy igen, ez is egy bakancslistás hely! Egy baráti meghívásnak köszönhetően ismerhettük meg a települést, ami nem csupán festői szépségű környezetével, hanem gondozott, bámulatos parkjával, az ott élők vendégszeretetével nyűgözi le a látogatókat.

Dornburg-Camburg egy kis város Türingiában, 2008. december 1-én jött létre Camburg és Dornburg városok egyesüléséből. Ennek az egyesülésnek a sajátossága, hogy az új város két egymástól független területből áll.

Camburg

Neve valószínűleg szláv eredetű. Az itt végzett ásatások leletei bizonyítják, hogy már az új-kőkorszakban is éltek itt emberek. Első történelmi időkből származó dokumentumai a 11. századból származnak.

Camburgban két vár is állt: a felső a Matzberg nevű, védett, meredek sziklagáton helyezkedett el. 1451-ben azonban csaknem teljesen lerombolták, de 40 méter magas régi tornya ma is látható. Az alsó vár a Saale folyó partján állt. Egyes falmaradványai egy hídépítés során kerültek felszínre – írja a Wikipedia.

Fotó: Sokszínű vidék

Dornburg

Már I. Ottó idejében megerősített település volt, majd 1029-ben városjogot is kapott. Virágzása azonban rövid életű volt, mivel távol esett a fő közlekedési útvonalaktól. Középkori jellegéből néhány vonását napjainkig is megőrizte, ilyenek régi városfalainak fennmaradt részletei, valamint a piactér körül sorakozó polgárházak, favázas városházája régi temploma, melyet egy 1717 évi tűzvész után barokk stílusban állítottak helyre.

Fotó: Sokszínű vidék

Dornburg fő nevezetességei a 90 méterrel a folyó szintje fölötti mészkősziklákon álló három, egymás melletti kastélyai, amelyek a Dornburger Schlösser néven ismertek.

A három kastély közül a legdélebbre eső reneszánsz építmény 1539-ből való. Több alkalommal is lakott benne Goethe is, utoljára 1828-ban.

A középső, kis rokokó kastélyt Erős Ágost herceg építtette 1736 és 1747 között. A kastély Krohne építőmester munkája. Az épület az előző kastéllyal együtt a weimari emlékmúzeum része.

Fotó: Sokszínű vidék

A három kastély közül a legrégebbi Alte Burg nevezetű, mely legészakabbra esik. Alapfalai a 10. századból való erődítmény részei voltak, s amelyet még I. Ottó építtetett. Erre az alapfalra került rá a 15. században épült késő gótikus stílusú kastély. A háromszárnyú építmény a maga egyszerűségében is művészi hatású.

Fotó: wikipédia

Panoráma, rózsakert és park

A kastélyokat összekötő park a kialakított virágágyásokkal, a romantikus rózsalugassal, a domboldalon és kastélyfalon végigfutó rózsa-levendula-szőlő ültetvény igazi tündérkertté varázsolja Dornburg ezen részét. A kilátás  a nap minden szakában lenyűgöző, a látvány talán szavakba nem is önthető. Egy biztos, hogy Camburg teljes pompájában tárul elénk.

Fotó: Sokszínű vidék
Fotó: Sokszínű vidék
Fotó: Sokszínű vidék

Rózsafesztivál

Dornburgban az idén 47.alkalommal rendezték meg  a sokak által igen kedvelt 2 napos rendezvényt. A településen élők izgalommal és nagy készülődéssel várták a mára már országos hírű fesztivált, ahol a folyamatos szórakoztató programok mellett hatalmas jelmezes felvonulásnak lehettek részesei az érdeklődők.

A város és a térség történelmét felvonultató korszakok korhű ruháiban vonulók között éppúgy van paraszti életmódot prezentáló, mint nemesi ruhában megjelenő urak és úrnők.

A mesterségeket is bámulatos pontossággal mutatták be a vonulók. A varrónő és az udvari szakács éppúgy jelen van, mint a méhész vagy madarász. Dal, ének és tánc kíséri a ceremóniát, melynek záróakkordja a rózsakirálynő megválasztása.

Fotók: Sokszínű vidék

Ilyen autókkal kezdődik a vagány utazás
Egy biztos: nagyon sokan szívesen bevállalnák.