Amiről keveset tudunk: kecsketej, szamártej, juhtej és a lótej

A tehéntejről már viszonylag sokat tudunk, de a kecsketejről, a juh-, a szamár- és a lótejről keveset hallunk. Az alábbiakban néhány érdekességet
Kapcsolódó cikkek

A tehéntejről már viszonylag sokat tudunk, de a kecsketejről, a juh-, a szamár- és a lótejről keveset hallunk. Az alábbiakban néhány érdekességet mutatunk, többek között, hogy mire jók ezek a tejtermékek és mire ügyeljünk fogyasztásukkor.

Kecsketej

A kecsketejnek észrevehető roboráló és tüdőerősítő hatása van, ha kúraszerűen alkalmazzuk. Ez már igen régi megfigyelés, sokan hallottak róla, hiszen időnként nagy divatba jön a kecsketej fogyasztása, és akkor bőven propagálják. Veszélyeiről viszont igen kevesen hallottak.

Bio tej ide, bio tej oda, feltétlenül forralni kell!

Egyrészt a kecskét ritkábban látja állatorvos, mint a marhát, s köztük is előfordulhat tébécés betegség, ami a tejét megfertőzheti. Nem véletlen a tehéntej immár 150 éves /!/ pasztörizálása ! Másrészt az alacsony, gyér szőrű állaton sokszor nyüzsögnek a kullancsok és bár neki nem ártanak, de a tejébe kerülő Lyme-kór és agyhártyagyulladás kórokozója embert is fertőzhet! Egyszerű forralással ezeket a veszélyeket mind kivédhetjük, de még így is fontos, hogy gondos gazdától vegyük a kecsketejet. Ha ugyanis nem ügyelnek a legelőjére, akkor mérgező növényeket is megehet, amik az állatnak kevéssé ártanak, de a tejbe belekerülve enyhe mérgezést okozhatnak…

Fotó: pixabay.com

Juhtej, juhtúró

A juhtejet – akárcsak a bivalytejet -, nem fogyasztották, mivel olyan magas a zsírtartalmuk, hogy már kevés is hasmenést okozhat. A belőle készült tejtermékeknek viszont számos gyógyhatása van. A juhtúró gazdag proteinben és energiával is ellátja a szervezetet, a cukorbetegek számára is jó választás, mivel segít a vércukorszint fenntartásában.

Szamártej

 

Fotó: pixabay.com

Lótej

Szerző: Kovács Péter Zoltán

5 ezer forinttal kezdték, ma övék a Sajtország
Megtalálták azt, amiben kiteljesedhetnek, alkothatnak és adhatnak az embereknek.