Kökény: a gyógynövény, aminek minden része felhasználható

Többnyire elsétálunk a kékes színű termés mellett, és nem is gondolnánk, milyen finomságok készülhetnek belőle, ráadásul nagyszerű hatással van a szervezetre. Gyógynövény.
Kapcsolódó cikkek

Virágai szelíd hashajtók, csonthéjas termései pedig nagyon egészségesek, de szorító hatásúak. Így tudja, és jól tudja minden természetbarát. A kép azonban ennél jóval árnyaltabb.

A gyakorlat kicsit mást mutat

a virágzás vége felé fóliát terítenek a bokrok alá és bottal megverve a bokrokat lehullatják a szirmokat. Ez is járható út, de sosem lesz olyan minőségű és hatású a drog, mint a fentebb leírt gyűjtésnél. És akkor csodálkoznak, hogy ugyan már, alig hat… Tehát ha jót akarunk: csipegetjük a virágokat !

A virág teája enyhe hashajtó, enyhe vízhajtó, anyagcsere fokozó, vértisztító, zsírcsökkentő, enyhe idegerősítő.

Fotó: pixabay.com

A kökény levelei csak a teljes elvirágzás után jelennek meg. Még zsenge állapotában, májusban kell gyűjteni. A levél sosem volt hivatalos drog, azonban orosz tea pótszereként elterjedten itták…

A kökény bogyó drogneve Pruni spinosae fructus, melyet célszerűen aszalókban szoktak késő ősszel szárítani. Hagyományosan többszöri megfagyás után szedik, hiszen addig ehetetlenül fanyar, még a fagy édes-savanyúvá alakítja és megpuhítja a bogyót.

A kökény bogyója erősen összehúzó, enyhe sebgyógyító és erősen szorító hatású szer, ahogy Varró Aladár Béla írja: ,,A gyümölcs nagyobb adagban elfogyasztva dugít.”

Ugyan nagyon egészséges, mert sokféle vitamint tartalmaz, natúr módon fogyasztva mégis ennek korlátot szab a szorító hatása. Persze arra való a konyhatechnika, hogy készítményekben mérsékeljük ezen hatását – és lehet is – , de az étel-és italkészítés nem témája ezen írásnak.

Fotó: pixabay.com

Használata

Fotó: pixabay.com

A kökény kérge és gyökere is alkalmazásra talált valaha.

Szerző: Kovács Péter Zoltán

Címlapfotó: pixabay.com

A fekete nadálytő lehet kertünk, otthonunk Jolly Jokere
Egyetlen sporttáskából vagy házi patikából sem hiányozhat.