Életmód

Szobrot állítottak Székelyföldön Hazug Pistának

facebook/székelyföld.tv
facebook/székelyföld.tv
A nagy mesemondó sokakat megnevettetett, felejthetetlenné tette magát.

Székelyföldön, fenyőfákkal körbevett területen, magas talapzaton, a Maros mellett helyezték el Hazug Pista szobrát a gyergyóalfalviak.

Az 1931-ben született, baktai remeteként emlegetett Kőllő István, alias Hazug Pista egykori vadőr Gyergyóalfalu határában, túl a lakott részen remeteként élt egy tanyán. Mindig örült a látogatóknak, akik élelmet is vittek neki, ő pedig ezt egy-egy történettel hálálta meg.

A nagy mesemondó sokakat megnevettetett, és bár nem épített kacsalábon forgó palotát, nem hagyott vagyont maga után, felejthetetlenné tette magát. Ahogy egy alkalommal elmondta, néha olyan meséket kanyarított, hogy maga is meglepődött azokon, ráadásul egyik-másikból még ő is tanult.

Akkorát kell gurítani, hogy az ember, ha a lábát el nem kapja, megüsse, és olyan hazugságokat kitalálni, hogy aki mondja, még az is elhiggye

– vallotta Hazug Pista, aki 2016-ban hunyt el.

Csavaros észjárása volt

Gyakran egy másik valóságról mesélt. Olyanról, amikor a bársonyos viperák lepotyogtak az égből, amikor a rókát úgy megijesztette, hogy az „jettibe” kiugrott a bőréből, nem kellett megnyúzni, vagy a szárazságbeli halakról, melyek két éves korukban sem tudtak még úszni.

 

Ha szavaiban hinni lehet, Andropovval, Hitlerrel is parolázott, hogy a pápával való cimboraságról ne is beszéljünk.

Történetei színesebbé tették az emberek közötti viszonyokat, adomái a természettel és a természetközeli élettel voltak kapcsolatban. Gyergyóalfalu nem felejtette el a nagy mesemondót, aki egész nap el tudta szórakoztatni hallgatóit, aki a valóságot ejtette csapdába derűvel, fittyet hányva a nagyvilágra. A napokban rá emlékeztek a településen, ahol leleplezték Hazug Pista szobrát, melyet Kőrösi Antal szobrászművész készített el.

facebook/székelyföld.tv

Az életformája egy olyan példa, amelyet tanítani, érzékeltetni kell a felnövekvő generációkkal. Erre kiváló lehetőség az a természeti környezet, ahol a szobrot elhelyeztük, ahol osztálykirándulásokkal, baráti találkozókkal lehet majd megtapasztalni a természet közelségét, a mesék erejét

– fogalmazott a szoboravató ünnepségen Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere.

Kapcsolódó
„Olyan hazugságokat kell kitalálni, hogy aki mondja, az is elhiggye”
Hazug Pista – polgári nevén Köllő István – nem meséli el többé, hogy barátja volt a pápának, Andropovnak és Hitlernek is.
Olvasói sztorik