6-8 napra elvághat a külvilágtól az árvíz egy magyar települést

Felkészülnek minden eshetőségre.

Rendkívüli intézkedéseket vezettek be Kisoroszin, hogy megóvják a lakosságot és a helyi infrastruktúrát az árvíztől.

Molnár Csaba polgármester a hirado.hu megkeresésére arról beszélt, hogy a település készül egy rekordközeli árvízi szintre, amely akár elérheti a 2013-as 890 centiméteres magasságot is. Ennek megfelelően elrendelték a harmadfokú védekezési fokozatot, és felkészítették a lakosságot arra, hogy a település várhatóan 6-8 napig el lesz zárva a külvilágtól.

Ez a legnagyobb probléma jelenleg, hogy Kisoroszi teljesen elszigetelődhet, és ennek megfelelően kell megoldanunk az ellátási kérdéseket

– mondta a politikus.

Az elzárásra való felkészülés érdekében az önkormányzat biztosítja, hogy az alapvető élelmiszer-ellátás zavartalan legyen, emellett orvosi és tűzoltói ügyeleteket is fenntartanak. A legrosszabb esetben nagy teljesítményű motorcsónakokkal kell éjszakai vészhelyzetben átszállítani a folyón az embereket. „Ezek azok a problémák, amiket most kezelünk” – tette hozzá Molnár.

A lap cikke szerint az árvízvédelem hagyományos részét képező gátak megerősítése és a homokzsákok elhelyezése is folyamatban van. Az árvízvédelmi feladatokat a településre delegált vízügyi szakemberek és speciális mentőosztag is segíti. Molnár Csaba szerint egyelőre van elegendő emberi és anyagi erőforrás, de folyamatosan felülvizsgálják a helyzetet.

A polgármester hangsúlyozta, hogy akiknek el kell hagyniuk otthonukat, számíthatnak az önkormányzat segítségére. Van, aki csak a bútorait pakoltatja feljebb, míg másoknál teljes evakuálásra van szükség, és az összes holmit biztonságos tárolóhelyre szállítják. Azok, akik úgy érzik, hogy elegendő homokzsákokkal és fóliával védekezniük, szintén megkapják a szükséges anyagokat.

Molnár Csaba biztosította a település lakóit, hogy az önkormányzat mindent megtesz az árvízi védekezés sikeréért.

A 2013-as árvíz tapasztalatait felhasználva minden eszközzel fel vagyunk készülve a mostani árvízi szint kezelésére. Tudással és erőforrásokkal rendelkezünk, hogy megóvjuk a települést

– mondta a polgármester.

Kapcsolódó
Szigetközben már áradás van, harmadfokú a készültség
Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon.