Zöldebb és egészségesebb az élő karácsonyfa

Műfenyő vagy élő karácsonyfa? Egy kanadai tanulmány szerint az élő növény környezeti és egészségügyi szempontból is jobb döntés.
Kapcsolódó cikkek

Az Ellipsos nevű kanadai független cég rámutat: egy műfenyő átlagos élettartama hat év. Ha ennyi ideig használják, akkor nagyjából háromszor annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, a legyártása és a szállítása, mint az élő fenyőé.

Fotó: MTI

A műfenyők jelentős része Kínából érkezik Amerikába és Európába is. A szállítás és a gyártás komoly környezeti hatásokkal jár. Ezzel szemben az élő fenyőket az adott országban nevelik, Magyarországon zömében a nyugati határszéli falvakban.

Semmi rosszat nem teszel, ha kivágatsz egy karácsonyfának való fenyőt.  Sokan azt gondolják, hogy a műfenyő mellett döntve megmentik egy fa életét, de ezeket a fenyőket valójában kizárólag azért ültetik, hogy karácsonyfa legyen belőlük – nyilatkozta Clint Springer, a Philadephiai Egyetem botanikus és biológus professzora.

Környezeti szempontból akkor lesz egyenértékű az élő fával a műfenyő, ha legalább húsz esztendeig használják – összegzi az Ankert.hu kertészeti magazin.

A műfenyő ólmot is tartalmazhat!

A műfenyő nem csak környezeti, de egészségügyi szempontból is hátrányos. Alapanyaga kőolajon és fémeken alapszik, tehát nem megújuló, és gyártása során egészségre ártalmas anyagok keletkeznek. Sőt, a kész műfenyő is tartalmaz például PVC-t, de akár ólmot is, ami az egészségre kifejezetten ártalmas.

Fotó: Wikimedia Commons

A hazai gazdaságnak is jót tesz az, aki élő fenyőt vásárol. A hazai kínálat jelentős része Zala, Somogy és Vas megyéből származik. Több száz kistermelő neveli meg azt a 1,5-1,8 millió fát, amit idehaza állítanak fel karácsonykor.