Érik legújabb drágaságunk, a cseresznye – Ezer forintnál nem lesz olcsóbb kilója

A legkorábbi fajták pirosodnak, elkezdődött a kedvelt gyümölcs szezonja.
Kapcsolódó cikkek

A szakemberek szerint annyi biztosnak látszik, hogy az április végi fagyok odatettek a gyümölcsnek. A váratlanul érkezett mínuszok sok helyen megtizedelték, néhány helyen pedig teljesen lesöpörték a fákról a bőséges termést ígérő virágokat.

Összességében a tartós hajnali fagy elvitte a termés mintegy harmadát, emiatt 20-25 százalékos áremelkedés lehet a cseresznyénél. Ez annyit jelent, hogy aligha lesz ezer forintnál olcsóbb a gyümölcs kilónkénti ára.

Fotó: Wikimedia Commons

Csak az érdekesség kedvéért: átlagosan számítva egy kiló érett, nagy szemű gyümölcs mintegy 100 darab cseresznyét tartalmaz, így egy szem ára 10 forint körül lesz.

Némi öröm az ürömben, hogy ez az ár mégsem éri el a néhány hónapja exportból érkezett chilei cseresznye 12-15 ezer forintos kilónkénti árát, amikor egy szem 120-150 forintba került.

A Budapesti Nagybani Piacon a legfrissebb adatok szerint még nincs korai cseresznye, néhány vidéki nagybanin viszont 600-800 forintért adják kilóját. Ha a kereskedők hasznát hozzátesszük, bizony könnyen ezer forintnál is többért kínálják majd a piaci standokon, ahol falusi kofák a fürtökért – 10-15 szemért – most 150-200 forintot kérnek.

Fotó: Wikimedia Commons

A Zala megyei Tormaföldén található cseresznyésben viszont szépen pirosodnak a korai fajták. Itt az áprilisi fagy lényegében nem érintette a termést, ugyanis az ültetvény a tengerszint felett 230-260 méteren van, 60-100 méterrel a völgyszint felett – írta a Letenye Média.

Korai fajták

A világ legkorábban érő cseresznyefajtája a magyar nemesítésű Rita május 20-tól érik. A korai, szintén május végétől érő cseresznyék közé tartozik a münchebergi korai, a Sándor, a Valerij Cskalov, a Bigarreau Burlat és a Tünde fajta. Megannyi más cseresznye fajta különböző szakaszokban egészen június végéig érik.

Hogy kinyitnak-e a Szedd magad cseresznyeföldek, azt egyelőre nem lehet tudni, listájuk azonban itt megtalálható.

Címfotó: Thinkstock