A konyhatündérek alapvető főzési eszközei

Régi szakácskönyvek még tartalmazták, milyen eszközökre van szüksége a főzéshez egy kezdő háziasszonynak. A mai könyvekben már nem találjuk meg ezeket.

Régen a fiatalok legtöbbször akkor hagyták el először a szülői házat, amikor férjhez  mentek vagy megnősültek. Ma már mindennapos, hogy elkerülnek otthonról. Sokan kollégiumba, mások albérletbe, vagy épp egy minigarzonba költöznek. Óhatatlan, hogy néha rákényszerülnek a főzésre. Nekik és az ifjú házasoknak segítség lehet az alábbi kis összeállítás.

Összegyűjtöttük, hogy mire van szükség, egy egyszerű konyhában, 1-2 személyes, egyszerű ételek elkészítéséhez. Fontos, hogy a szükséges eszközöknek kicsi legyen a helyigénye, ismerve a kollégiumi teakonyhák szűkös, zsúfolt viszonyait. Természetesen, mint minden lista, ez sem lehet teljes, mindenki számára megfelelő, hiszen ahány ember, annyiféle igény, annyiféle étkezési szokás, hogy az anyagiakról már ne is beszéljünk.

Fotó: wikihow.com
Fotó: wikihow.com
Fotó: wikimedia.com
Fotó: countryliving.com

Most sokan legyintenek, hogy egy jó pár eszköz teljesen felesleges, hiszen a mai robotgépek már nagyon sokféle dologra alkalmasak. Ez is igaz. De mióta egyszer süteménykészítés alkalmával áramszünet volt, és én ott álltam félig felvert tojásfehérjével, tudom, a kézi változatokra is szükség van. Akkor sűrűn elnézést kértem az anyukám kézi habverőjétől és sikeresen befejeztem a habverést.

A konyhai gépek száma gyakorlatilag végtelen, egy nagyobb vagyont elkölthetünk ezekre, de ennek végképp nem érdemes ész nélkül nekiesni. Egy rakás olyan van, amit megveszünk/megkapunk, használunk háromszor, aztán évekig porosodik valahol. Ráadásul egy nagy részük könnyedén kiváltható. A kenyeret szükség esetén (grillezős) sütőben vagy serpenyőben is meg lehet pirítani, a tojás jól megfőzhető egy kislábasban, sterilizálni vízben vagy mikróban is lehet, kenyeret sütőben is lehet sütni, és így tovább. Szóval a gépbeszerzéssel ráérünk.

Konyhánk berendezésekor ne pillanatnyi ötletek csábítsanak. Gondoljuk végig, mire lesz szükségünk, mi kell már az első időkben, mi később, amit lassacskán beszerezhetünk.

Írta: Virágné Fejes Éva

Ez is érdekelhet: 41 zseniális konyhai praktika