Szemetes helyett dobd a komposztra! Egy lista arról, mit hasznosíthatunk

Nagyon sokan ismerik azt a közismert szlogent, hogy nem minden hulladék szemét, és ez valóban így is van, hiszen rengeteg hulladék fajta újra hasznosítható valamilyen módon.

Sokan nem tudják, de a háztartási hulladék, valamint a ház körül létrejövő zöldhulladék együttesének mintegy harmada olyan szerves anyag, mely felhasználható komposztáláshoz.

Miért érdemes elkezdeni?

Egyrészt értékes komposzt hozható létre belőle, amitől a növények táplálóbbak, a virágok esztétikusabbak lesznek. A másik fontos előny, hogy mindez a szerves hulladék nem kerül a szeméttel együtt elégetésre, ezáltal kevesebb káros anyag kerül a légtérbe, tehát a légszennyezés megfékezéséért is igen sokat teszünk. Végül, de nem utolsó sorban a háztartási hulladékok komposztálásával szeméthegyeinket is csökkentjük.

A legtöbb embernek még mindig a zöldség-gyümölcs héj, a lehulló levelek, a lenyírt fű és esetleg a kávézacc jut az eszébe ha megkérdezzük, hogy mit tesz a komposztba. De mi a helyzet az elhasznált teapapírral, a hajszállal vagy a kutyaszőrrel? Az alábbi lista célja, hogy újragondoljuk a komposztálási lehetőségeket. Képzeld csak el, mennyi szemetet sikerülne megmenteni a lerakóból és újra hasznossá tenni kertünk számára.

Kert

Konyha

Fürdőszoba

Fotó: pixabay.com

Dolgozószoba

A ház körül

Ünnepek és szünidő

Háziállatok

A kerti komposztálás szabályairól  a kerti komposztálás oldalán találhatunk hasznos tanácsokat.