Simogassuk meg a kéményseprőt, ne adjunk kölcsön, együnk malacot az év első napján

Újévi babonák.

Az Életszépítők Magazin segítségével nézzük meg, mit szabad vagy nem szabad január elsején tenni, hogy valóban boldog, sikeres és egészséges legyen az új esztendő?

Ezen a napon baromfihúst és halat nem szabad enni! A baromfi elkaparja a szerencsét, a hal pedig elúsztatja, bár a halról bizonyos helyeken ezzel szemben úgy tartják, hogy a pikkelye bőséget, pénzt hoz. Sertéshúst kell fogyasztani, a disznó ugyanis betúrja hozzánk a szerencsét.

Fotó: Wikimedia Commons

Szerencsehozó szimbólumok

Patkó: megóv a betegségektől, balszerencsétől, termékenységet biztosít. Ha január elsején van a birtokunkban, szögezzük ki azt védelmi szempontból az ajtófélfára, de ha állatokat tartunk, tegyük a vályúba, hogy megóvjuk őket a betegségektől.

Négylevelű lóhere: a balszerencsét távol tartja, elűzi a bajokat, az ártó lényeket. A mostani hó nélküli napon akár találhatunk is négylevelű lóherét.

Fotó: Wikimedia Commons

Malac: bőséget, gazdagságot ígér, ezért kell az év első napján fogyasztani.

Kéményseprő: mint a tűz őrzői gazdagságot hoznak. Ha kéményseprőt látunk ezen a napon, fogjuk meg a kabátunk gombját! Ha nincs gomb az öltözékünkön, menjünk oda hozzá, és simogassuk meg a bőség reményében.

Fotó: Wikimedia Commons

Kalendárium fokhagymából

Évszázadokkal ezelőtt Újév napján fokhagyma kalendáriumot is készítettek, hogy a várható termésről, illetve az arra leginkább befolyással bíró időjárásról némi képet kapjanak. Tizenkét gerezd fokhagymát ültettek sóba, a fokhagymák a hónapokat szimbolizálták. Úgy hitték, hogy amelyik gerezden néhány óra múlva a só megnedvesedik, a gerezdhez tartozó hónap bőséges csapadékot hoz az év során.