Misztikus fénypilléreket fotóztak az égbolton

Hasonlítanak a szivárványhoz, csak éppen itt nem esőcseppeken, hanem fagyott, lebegő jégkristályokon törik meg és tükröződik vissza a fény.

Ha gyermekünk hajnali fél kettőkor felébreszt, az esetek többségében arra kérjük őt, aludjon vissza. De a kanadai Timothy Joseph Elzinga hálát adhat kétéves fiának, amiért sírásával felriasztotta őt, mert másként nem örökíthette volna meg az égen ragyogó fényjátékot.

Olyan volt, mintha valaki a Star Trekből megpróbálta volna az égbe sugározni az embereket. Nagyon fényes volt, olyasmi, amit még sosem láttam. Természetfeletti jelenségnek tűnt

– mondta a CBC News-nak a felvételt készítő anyuka.

Az Időkép szerint a fénypillérek hasonlítanak a szivárványhoz, csak éppen itt nem esőcseppeken, hanem fagyott, lebegő jégkristályokon törik meg és tükröződik vissza a fény.

Ha a légrétegekben felfelé haladva változik a jégkristályok sűrűsége, akkor előfordulhat, hogy a pillérek helyenként eltűnnek, majd újra megjelennek, és egészen különleges formákat vehetnek fel – ha pedig mindez egy légköri eseménnyel, pl. egy hullócsillag felfénylésével párosul, akkor egészen misztikus, kaleidoszkóp-szerű mintázatokat rajzolhat az égre.

A jelenség egyébként nem kifejezetten Kanada specialitása, mint az alábbi, Instagramon közzétett felvételekből is látszik.

Égi jelenségekből egyébként bővelkedett a tavalyi év. Ahogy arról a Sokszínű Vidék is beszámolt, Japán felett tökéletes gömb alakú felhőt fotóztak, Skóciában egyedülálló fehér szivárványt örökítettek meg, Szegeden pedig angyal jelent meg az égen.