Mozaik

Először vették videóra a csuklyás vöcskök bámulatos násztáncát

Súlyosan veszélyeztetett patagóniai vöcsökfaj hipnotikus násztáncát vették filmre először és talán utoljára – írja hivatalos honlapján a Magyar Madártani Egyesület.

Mint írják, a csuklyás vöcsköt 43 évvel ezelőtt fedezték fel a távoli Patagónia külvilágtól elszigetelt és nagyrészt megközelíthetetlen tavaiban. A viszonylag későn felfedezett faj sok titkot tartogathat még számunkra.

A „Tango in the Wind” című dokumentumfilmben látható videórészlet korábban soha nem látott részletességgel mutatja be a csuklyás vöcsök násztáncát. A felvételhez pedig nincs mit hozzáfűzni.

Csupán szűk fél évszázada ismerjük ezt a fajt, de már most a kihalás szélére sodródott a káros emberi hatások, többek között az invazív ragadozók betelepítése következtében. A csuklyás vöcsök eredeti egyedszáma a fogságból megszökött amerikai nyércek pusztítása miatt néhány évtized alatt a töredékére csökkent.

Az 1980-as évek közepén még 3000–5000 madarat számláltak, ma már legfeljebb csak 400 költőpár él a tavakban.

A faj sérülékenységét az okozza, hogy az 518 madáregyed igen kis területre koncentrálódik: a folyó környezetében lévő 100 kisebb tó közül csupán hatban található meg.

Ha ma még nem mosolyogtál, akkor nézd meg az erdei szalonka táncát
Csupa báj, csupa kecsesség, csupa szalonka!

Argentínában közel egy évtized óta szakadatlanul dolgoznak azon, hogy megállítsák a faj gyors ütemű hanyatlását, amelyet nemcsak a nyércek okoznak, hanem a tó környékén élő haszonállatok is, amelyek lelegelik a tóparti növényzetet. Azonban a természetvédők több éves fáradozása kárba veszhet, ha a Santa Cruz-folyó gátakkal történő felduzzasztása tényleg megvalósul.

A madarak ügye sok embert megmozgatott az elmúlt hónapokban. Számos argentin környezetvédelmi szervezet csatlakozott a küzdelemhez és állt ki határozottan a létesítmény megépítésével szemben. A legfelsőbb bíróság döntése értelmében le kellett állítani a gátépítési munkálatokat. Nem tudni azonban, hogy ez a döntés véglegesnek tekinthető-e vagy csak elodázza az építkezéseket.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik