Mozaik
(170524) -- HARBIN, May 24, 2017 (Xinhua) -- A dolphin swims at an aquarium in Harbin, capital of northeast China's Heilongjiang Province, May 24, 2017. Two bottlenose dolphins were relocated here on Wednesday from Shenyang of Liaoning Province through land transportation.  (Xinhua/Wang Song) (lb)

Hamarabb felismerik magukat a tükörben a delfinek, mint a gyerekek

Egy friss kutatás szerint a fiatal delfinek hamarabb felismerik magukat, mint a csimpánzok és az emberek, írja a Treehugger.

Amikor a tudósok azt szeretnék megtudni, hogy az állatok fel tudják-e ismerni magukat, egyetlen dologra van szükségük: egy tükörre. A trükk egyszerű, az állatot odaállítják a tükör elé, és megvárják, hogyan reagál. A legtöbb állat nem jön rá, hogy saját magát látja magával szemben, elég csak a tükröt ugató kutyákra gondolni. Mégis, bizonyos fajok ismétlődő mozdulatokat tesznek annak érdekében, hogy megtudják, mi történik velük.

Az emberek mellett csupán néhány állat képes erre: a csimpánzok, a delfinek, és valamilyen oknál fogva a szarkák. És bár azt idáig is tudtuk, hogy a delfinek látják magukat a tükörben, és tisztában vannak vele, hogy a tükörképükkel állnak szemben, mostanáig kellett rá várni, hogy fiatal példányoknál is elvégezzék a tesztet.

(170816) -- HARBIN, Aug. 16, 2017 (Xinhua) -- A bottlenose dolphin is seen at the Poseidon ocean kingdom in Harbin, capital of northeast China's Heilongjiang Province, Aug. 15, 2017. Two bottlenose dolphins, transported on Tuesday to Harbin from northeast China's Liaoning, met the citizens here.  (Xinhua/Wang Song) (wyo)
Europress/Xinhua/Wang Song

Egy New York-i kutatócsoport víz alá eresztett egy tükröt és három éven át figyelték, hogy az milyen reakciót vált ki két fiatal palackorrú delfinből. Bayley és Foster már hét hónapos korukban ismétlődő mozgást végeztek a tükör előtt. Csak összehasonlításként: a gyerekeknél ez a képesség egyéves kor után alakul ki, a csimpánzoknál pedig ennél is több időt vesz igénybe.

Úgy hisszük, hogy a tanulmányban résztvevő delfinek eszközként kezdték el használni a tükröt, hogy láthassák magukat

– értékeltek a kutatók.

A tanulmány mindazonáltal nem csak a tükrökről szólt. A szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy önmagunk felismerése kéz a kézben jár az empátiával, a játékossággal és az intelligenciával.

Egy újabb bizonyíték, hogy tengeri barátaink nagyon, de nagyon okosak.

Egy sziget, ahol minden delfinnek saját neve van
Az örökbefogadást követően jöhet a keresztelő.

Kiemelt kép: Europress/AFP/(Xinhua/Wang Song

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.