10 ezer éve kihalt óriásszarvas agancsait fogták ki egy tóból

Néhány éve ugyanebben a tóban egy alsó állkapocs is előkerült.
Kapcsolódó cikkek

Olyasvalamibe botlott a napokban két észak-ír férfi, amire álmaikban sem gondoltak volna: egy olyan teremtmény koponyáját és agancsait fogták ki egy tóból, amely 10 ezer évvel ezelőtt élt a Földön, írja az MNN.

Raymond McElroy és társa, Charlie Coyle szeptember 5-én egy édesvízi tavon halászott, amikor egy szokatlan dolog akadt a horgukra. Eleinte azt hitték, hogy egy tölgyfa vastagabb ága lehet az, de kiderült, hogy tévedtek.

Ardboe Gallery/Facebook

A zsákmány a 10 ezer éve kihalt óriásszarvas agancsa volt. Az állat neve utal a méretére is, hiszen feltételezések szerint több mint kétméteresre is megnőtt.

A LiveScience beszámolója szerint a két férfi alig egy kilométerre volt a parttól, halászhálójuk pedig hat méter mélyre ért le.

Korábban történt már különleges felfedezés a tónál. 2014-ben egy másik halászember, Martin Kelly egy alsó állkapocscsontot fogott a vízben, ami egy múzeumi kurátor vizsgálata szerint körülbelül 14 ezer éves lehetett.

Mivel a helyszín egyezik, McElroy hiszi, hogy a csont és az agancs ugyanazon egyedhez tartoztak, de ennek megállapítását a kutatókra hagyja. Amíg a hatóságok nem döntik el, hová szállítják az agancsokat, addig McElroy a garázsában őrzi azokat.

Ardboe Gallery/Facebook

Az óriásszarvas Európában, Ázsia északi és Afrika nyugati részén élhetett.

Kihalásának okai vitatottak: egyesek szerint hatalmas méretű agancsaik okozhatták kipusztulásukat. Erre két magyarázatot dolgoztak ki:

Mások szerint őseink túlzott vadászata okozhatta a faj kihalását.