Mozaik

Megújult a Felvidék egyik legszebb vára

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Három kazamatát újítottak fel és tettek látogathatóvá a füleki várban – közölte a dél-szlovákiai város hivatala az MTI-vel kedden.

A munkálatok során rendezték és rögzítették a középső vár terültét, rengeteg törmeléket távolítottak el, valamint három kazamatát kitisztítottak és felújítottak – írták a közleményben. A kazamata várak, erődök föld alatti járata, helyisége, illetve börtöne.

Megoldották a középső vár udvarának vízelvezetését is, megszabadulva így a falak nedvesedésével kapcsolatos több évtizedes problémától.

MTI Fotó: Komka Péter

A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma az elmúlt két évben 48 ezer euróval járult hozzá a projekthez, a munkaügyi hivatalnak köszönhetően 13 munkanélküli vett részt a munkában.

Az elmúlt években rekonstruálták a várhoz vezető utakat, új parkolót építettek a turisták számára, felújították a tüzérségi bástyát és a borházat, amelyben új kiállítótermet hoztak létre.

A jövőben a felső vár helyreállítására összpontosítanak.

Kapcsolódó
Háromfejű sárkány őrzi Máré várát
A régi, középkori lovagvár egy gyönyörű völgy felett, 354 m magas sziklakúpon található Magyaregregy községtől néhány kilométerre.
Olvasói sztorik