Észak-amerikai kabócafaj telepedhetett meg Magyarországon

Gazdasági problémát főleg a szőlőültetvényekben okozhat.
Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt években egy új, idegenhonos inváziós kabócafaj, az élénkzöld lepkekabóca (Acanalonia conica) jelent meg hazánkban és valószínűsíthető megtelepedése is, hívta fel rá a figyelmet Facebook-oldalán Kóbor Péter entomológus.

Mint posztjában fogalmazott, a faj nagy testű és könnyen felismerhető élénk zöld színéről és széles elülső szárnyairól.

Eredeti élőhelyén, Észak-Amerikában a szintén idegenhonos inváziós kabócafajként ismert amerikai lepkekabócával alkot közösségeket. Ennek oka a fajok átfedő elterjedési területe és hasonló életmenete.

Az élénkzöld lepkekabóca soktápnövényű faj, gazdasági problémát főleg a szőlőültetvényekben okozhat azzal, hogy tojócsövével a fiatal hajtásokat felhasítva a növényi szövetekbe rakja le tojásait. Ez hegesedéssel, a hajtás elhalásával járhat, valamint a seben keresztül könnyebben juthatnak be bakteriális vagy gombás fertőzések

– írta Kóbor Péter.

Az entomológus megjegyezte, az élénkzöld lepkekabóca jelenléte Európában és hazánkban egyelőre nem okozott problémát azonban terjedésének nyomon követése a potenciális károkozás miatt fontos.

Kéri, hogy amennyiben bárki észleli a fajt, esetleg fényképet tud róla készíteni, az adatokat (város, cím, esetleg GPS koordináták) küldjék el a kobor.peter@atk.hu e-mail címre. Az adatok később szakcikk formájában kerülnek majd közlésre.

Kapcsolódó
Véletlenül került elő egy értékes rovarfaj Kozárdon
Megtalálásukat az nehezíti, hogy nagyon rövid ideig, 15-30 percig rajzanak.