Mozaik

Meglepte a kutatót, milyen jeleket talált a mocsári teknős páncélján

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság / Facebook
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság / Facebook

Szokatlan felfedezést tett 2022. július 9-én a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó Barcsi-ősborókás területén igazgatóságunk megbízásából teknős felmérést végző kutató, aki az Aranyospusztai-tó gátján található tojásrakó helyen mérte fel a mocsári teknősöket, áll a park honlapján megjelent közleményben.

Mint fogalmaznak, a kutató az egyik nőstény páncélján jeleket vett észre, majd a jelzést közelebbről megvizsgálva kiderült, hogy egy 2006-ban genetikai vizsgálat céljából befogott egyedről van szó.

Ilyen visszafogásról eddig nem volt tudomásunk, pedig az akkor még csak 10 éves teknős mindössze 75 métert távolodott el a 16 évvel korábbi befogás és szabadon bocsátás helyszínétől. Ez a tény is jól mutatja a mocsári teknősök ragaszkodását megszokott élőhelyükhöz

– közölték.

A cikk szerint a teknősök számára kedvező vizes-mocsaras területek kiterjedése már a folyószabályozások óta jelentősen csökken, az utóbbi időszakban pedig a klímaváltozással járó szárazodás még inkább veszélyezteti a faj élőhelyeit. A folyamat szembetűnő a Barcsi borókásban is, ahol a jelentős kiterjedésű Nagyberek az idei évre teljesen kiszáradt, miként a fellelt teknős élőhelyéül szolgáló tórendszer néhány tagja is és valamennyi tóban kritikusan alacsonyra süllyedt a vízszint a nyár folyamán.

Úgy folytatták, így az egyre veszélyeztetettebb mocsári teknős populációk nyomonkövetésének jelentősége is megnő. Megjegyezték, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2016-ban indította újra a Dráva-monitoring programot, ennek keretében történik a Barcsi borókásban és egyéb alkalmas Dráva-menti élőhelyeken a mocsári teknősök évenkénti felmérése is.

Kapcsolódó
Teknős lógott ki a döglött harcsa szájából Orfűn
Amikor a támadást a préda éli csak túl.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik