Mozaik

13. alkalommal repült vissza a török halász hajójára a hűséges gólya

Alper Tuydes / ANADOLU / Anadolu via AFP
Alper Tuydes / ANADOLU / Anadolu via AFP

Milliók arcára csal mosolyt évről évre egy török halász és egy fehér gólya egyedülálló barátsága. Yaren idén tavasszal már 13. alkalommal szállt le Adem Yilmaz csónakjára Eskikaraağac falujában.

A helyi sajtó beszámolója szerint Yaren a korábbi évekhez képest jóval hamarabb érkezett vissza téli vándorlásából, és fáradtnak is tűnt. Míg tavaly március 17-én jött, úgy idén már február 29-én köszönthették őt a helyiek.

A hűséges fehér gólya a faluban fészkel minden esztendőben, de tavasztól nyár végéig rendre hajókázik Yilmaz tutaján. A Yaren egyébként magyarra fordítva azt jelenti, hogy „közeli barát”, vagy „társ”.

Eskikaraağaç települését egyébként gólyafaluként tartják számon, ugyanis a gólyák vándorlási útvonalán fekszik, így több ezer madár repül át a községen ilyenkor. Sok madár ugyanakkor nem is megy tovább, itt kezd költésbe.

A gólya és a halász kapcsolatáról már dokumentumfilmet is forgattak, és turisztikai vonzereje is van, sokan csak azért mennek el ugyanis a helyszínre, hogy lássák őket élőben is.

Alábbi képünkre kattintva galéria nyílik.

Galéria
Alper Tuydes / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Mindeközben a hazai gólyákról jó hír érkezett.

Kapcsolódó
Fűzfavesszőből font a gólyáknak fészket a szolnoki madarász
Nagy segítség a visszatérő gólyáknak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik