Virágzó vidékünk

Befagyott a lebegő magyar falu

Megtörtént, ami eddig még soha.

Bokod, a lebegő falu az erőmű mesterséges taváról, és az arra épült stégekről vált világhírűvé, és kapta a “lebegő falu” elnevezést – írta a kemma.hu.

A Komárom-Esztergom megyei kétezres lélekszámú község tava egyedülálló az országban. Az 1960-as évek elején az Oroszlányi Erőmű hűtőtavaként hozták létre, és az erőmű által termelt hulladékhőnek köszönhetően a tó vize télen sem fagyott be. Egészen mostanáig.

A mesterséges hűtőtó az erőmű melletti rét elárasztásával, azaz a rajta keresztülfolyó Által-ér felduzzasztásával keletkezett. Az Által-ér eredeti medre valahol a tó közepén húzódott, ott, ahol a jelenlegi gát található.

 Puskás Alexa, 24 ÓRA
Puskás Alexa, 24 ÓRA
Fotó: Puskás Alexa, 24 ÓRA
Fotó: Puskás Alexa, 24 ÓRA
Puskás Alexa, 24 ÓRA

Nyáron is csodás

Nyáron ilyen arcát mutatja a lebegő falu
Nyáron ilyen arcát mutatja a lebegő falu

Mivel a tó a hulladékhő miatt télen sem fagyott be teljesen, a horgászok paradicsoma lett, a tó és az abban épült stégek pedig hálás fotótémát szolgáltattak a művészeknek és turistáknak, híressé téve a települést.

Alighanem ez most sem lesz másként. Az erőmű leállása után megtörtént az elképzelhetetlen: befagyott a tó. Puskás Alexa, a kemma fotósa a helyszínen járt, és lefotózta a gyönyörű látványt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik