Magasba szöktek a bükki karsztforrások, sugárban zubog a Szinva-vízesés

Az elmúlt időszak esős időjárása turistacsalogató jelenségeket alakított ki a Bükkben.

Az elmúlt hetekben a Bükk-fennsíkon hullott nagy mennyiségű csapadék hatására nem csak a lefolyó vizek mennyisége növekedett, hanem a hegylábi karsztforrások is “beindultak”. A Szinva-patak megnövekedett vízhozama miatt a lillafüredi Palota Szálló melletti vízesés is a szokásosnál intenzívebben, látványosabban működik – tájékoztatott a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Fotó: Facebook/Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Az elmúlt napokban a Vörös-kő és az Imó-forrás is működésbe lépett. Ezek a források a karsztvízszint megemelkedésével mindaddig várhatóan működni fognak, míg az esős idő tart, a ritka látvány miatt pedig a következő hetekben is jó eséllyel érdemes lesz felkeresni őket.

A Vöröskői-alsó-forrás látványos vízsugarát annak köszönheti, hogy a korábbi természetes forrástóban buzgárszerűen feltörő víz környezetét az 1970-es években olyan módon építették ki, hogy a víz csak egy felfelé mutató szűk nyíláson át távozhasson.

Fotó: Facebook/Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Az Imó-forrás működése előbbinél is ritkábban figyelhető meg. Vize az Imó-kő alatti forrásbarlangból természetes módon, nagyobb vízhozam esetén dübörögve tör elő, miután barlangját már teljesen kitöltötte.

Csapadékos években előfordul, hogy nyáron is ontják magukból a vizet, bár az utóbbi évekre inkább az volt jellemző, hogy nem indultak be.

Ilyen a karsztforrás, ha beindul: