Húsvét az Őrségi Nemzeti Parkban

A húsvéti hosszú hét végén gazdag programokkal várnak minden érdeklődőt az Őrségi Nemzeti Parkban.

Pityerszeri Húsvétváró

Az egykori őrállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki lakóházaikból és gazdasági épületeikből álló házcsoportjaikat, melyek a szereket alkotják. Szalafő
faluképi szempontból is védett község, az Őrség talán legtöbb népi értékét őrző települése. E többszázadnyi hagyományokat őrző településszerkezet megőrzésére és bemutatására jött létre Pityerszeren az Őrségi Népi Műemlékegyüttes, ahol három helyben megőrzött porta épületei kerülnek bemutatásra, szemléletesen példázva lakóik hagyományos életmódját és kulturális örökségét.

A múzeum területén színvonalas Szatócsbolt működik, valamint a széles gasztronómiai kínálattal rendelkező Pityerszeri Csárda házias, hideg-meleg ételekkel várja a vendégeket.

Program:
10:00-16:00
– Helyi termelők és kézművesek kirakodó vására
– Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes bemutatása szakvezetéssel
(Indulás minden egész órakor a Szatócsbolttól.)
– Népi játszóház a nagy pajtában
10:00 Húsvéti túra az eurázsiai vadlovakhoz
11:00-tól Tojáskereső játék gyerekeknek
11:00 Húsvéti kemencés kalácssütés
14:00 Hagyományos tökmagolajütés bemutató

További programok:
március 27.: “Kincskereső játék” 11:00-15:00
március 28.: Népi játszóház 11:00-15:00

Lápok Háza

Az új fejlesztésnek köszönhetően az érdeklődők bejelentkezést követően, interaktív módon tanulmányozhatják a lápok mibenlétét, növény- és állatvilágát, a lápok és az ember kapcsolatát, a természetvédelmi szakemberek lápok védelme érdekében végzett munkáját. Megismerkedhetnek a lápokhoz kötődő legendákkal, versekkel és a láp hangjaival is. Az Őrség lápjait egy 18 perces kisfilm mutatja be. Az iskolás csoportok foglalkozásait szabadtéri tanterem, oktatóeszközök és láp-megfigyelő kunyhó segíti, a kicsik számára játszóeszközök készültek. A Nemzeti Park értékeinek feltárásához a Lápok Háza kutatószoba biztosításával járul hozzá, udvarán pedig kutató- és szabadidős táborok rendezésére alkalmas helyszínt alakítottak ki.

További információ az Őrségi Nemzeti Park oldalán.